De partijen op links blijven verdeeld

Den Haag - Net als in de Tweede Kamer slagen de linkse partijen er in de Eerste Kamer niet in een gezamenlijk blok te vormen tegen het kabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV. Dat bleek maandagavond tijdens een NOS-televisiedebat tussen de lijsttrekkers voor de senaat van de acht grootste politieke partijen.


De vier partijen op links, die de afgelopen maanden tevergeefs naar onderlinge samenwerking hebben gestreefd, formuleerden ook nu elk een andere strategie tegenover het kabinet-Rutte. SP-lijsttrekker Tiny Kox stelde onomwonden dat zijn partij 'geen stempelautomaat' is voor wetten die de Tweede Kamer zijn gepasseerd. 'Dit kabinetsbeleid gaat hier geen doorgang vinden', zei hij in de vergaderzaal van de Eerste Kamer, waar het debat onder leiding van Dominique van der Heyde en Ferry Mingelen werd gevoerd.


'Wij gaan het het kabinet heel moeilijk maken', kondigde Marleen Barth (PvdA) aan, waarmee zij de politieke rol van de senaat benadrukte. Van oudsher wordt de Eerste Kamer meer geassocieerd met controle op deugdelijkheid van wet- en regelgeving dan met een partijpolitieke functie. Maar in de gedoogconstructie waarop het kabinet-Rutte stoelt, is het na de verkiezingen op 2 maart voor provinciale staten (die op 23 mei getrapt de Eerste Kamer kiezen) voor de betrokken partijen VVD, PVV en CDA van groot belang in de Eerste Kamer wel op een feitelijke meerderheid te kunnen rekenen.


GroenLinks en D66 nemen een minder partijpolitiek standpunt in jegens het kabinet. Roger van Boxtel (D66) zei er 'niet a priori' op uit te zijn het kabinet te laten sneuvelen. 'D66 is bereid naar vele plannen serieus en constructief-kritisch te kijken, maar op één punt geven we nu al een niet mis te verstaan signaal: er wordt niet bezuinigd op onderwijs.'


De nieuwe PVV-lijsttrekker Machiel de Graaf was niet onder de indruk van de linkse oppositie, die hij als 'boe roepen' afdeed. 'Ik hoor veel koeterwaals terug uit de jaren '70, '80 en '90', merkte hij op.


Eerder op de dag uitte PVV-leider Geert Wilders nog kritiek op het kabinet. Met name de bewindslieden op Veiligheid en Justitie, minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (beiden VVD), moeten meer vaart maken in het uitvoeren van de plannen uit het regeer- en gedoogakkoord, vindt Wilders.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden