'De particulieren liggen op het strand'

De hedendaagse belegger wil op alle dagen van het jaar en op elk moment van de dag kunnen handelen, zo is de stellige overtuiging van veel beurzen....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Donderdag was de Amsterdamse beurs voor de eerste keer in jaren op Hemelvaartsdag open. De eerste stap op weg naar een harmonisatie van de vrije dagen van de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam, sinds vorig jaar Euronext geheten. Dus moet Amsterdam onder meer Koninginnedag en tweede Paasdag inleveren, en moeten de Fransen voortaan ook op 14 juli werken. Vanaf volgend jaar kent Euronext nog maar twee officiële vakantiedagen: 1 januari en tweede Kerstdag.

Maar de beleggers bleken niet echt te zitten wachten op de openstelling van de beurs op Hemelvaartsdag. Ze lieten het massaal afweten. 'Volgens mij liggen de particulieren op het strand. We hebben nog wel wat handel, maar dat komt uitsluitend uit de professionele hoek, want Duitsland, Engeland en Amerika zijn natuurlijk wel open', aldus een handelaar.

De omzet bleef steken op de helft van wat er op een normale handelsdag door de boeken gaat. De AEX-index kwam nauwelijks van zijn plaats. De graadmeter sloot een punt lager op 596,68 punten. Woensdag zorgden winstnemers ervoor dat de AEX door de 600 punten heenzakte.

Bedrijven uit de halfgeleiderindustrie hadden te lijden onder een rapport van SEMI, een branche-organisatie van halfgeleiderproducenten. Uit het rapport blijkt dat nieuwe orders in de afgelopen drie maanden met 27 procent zijn teruggevallen. In reactie verloor ASM Lithography 1,3 procent. Philips, dat voor een groot deel van zijn winst afhankelijk is van zijn halfgeleiderdivisie, was onder de AEX-fondsen de grootste daler: het verloor 3 procent. Onder de midkapfondsen waren BE Semiconductors en ASM International de grootste verliezers. Geen toeval: beide bedrijven zijn actief in de chipindustrie.

De financiële fondsen hielden aardig stand op het Damrak. Fortis klom iets meer dan een procent naar 29,48 euro, ABN Amro werd een procent duurder op 22,66 euro en Aegon won 0,3 procent op 33,94 euro. Alleen ING verloor: het aandeel daalde een half procent naar 76,45 euro.

Op de overige Europese beurzen was donderdag een handelsdag als alle andere. De Franse CAC-40 klom een half procent naar 5656,47 punten. In Londen steeg de FTSE-100 met 0,3 procent tot 5915,90 punten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden