De Paradecolumn: Nico Haasbroek over de gure culturele wind

Elke avond draagt een artiest op de Parade voor de Volkskrant een dagsluiting voor. De volgende ochtend staat hij in de krant en op vk.nl. Aflevering 2: Nico Haasbroek.

Opbouw van De Parade in Rotterdam. Beeld anp
Opbouw van De Parade in Rotterdam.Beeld anp

De Parade is aangebroken met wind en regen, maar meer nog zal de Parade in de toekomst geteisterd worden door de bezuinigingsbuien van het kabinet Rutte. Als cijfers letters verdringen, maak dan je borst maar nat. Mijn bezoek aan de Parade 2011 begint in de ondegrondse parkeergarage, die in Rotjeknor blunderput heet omdat er bij de bouw zoveel is mis gegaan. Gek idee dat boven mijn hoofd kinderen ronddraaien en John Buijsman zijn kunsten vertoont.

De kosten voor de parkeergarage waren begroot op 46 miljoen euro, maar werden met 57 miljoen overschreden. Op internet lees ik dat de podiumkunsten nog maar 43 miljoen uit Den Haag krijgen. Appels en peren? Nee, parkeergarages en theaters.

De Parade krijgt geen subsidie, maakt zelfs een lichte winst, maar krijgt wel te maken met het verdwijnen van de productiehuizen en de verhoging van het btw- tarief op de kaartjes. Op die kaartjes heeft de Parade nu al 'tegen de sloop van de kunst' gezet.
Uit solidariteit met de cultuursectoren die harder door de bijl van Halbe Zijlstra zullen worden getroffen?

Bij de ingang van de Parade staat op een bord: 'U betreedt het terrein op eigen risico.' Beter zou zijn: 'Iedereen die het eens is met de bezuinigingen op cultuur moet een hogere entreeprijs betalen en loopt de kans door een nieuwe bacterie, die in sommige poffertjes is geslopen, te worden vergiftigd.' En als Halbe ooit de Parade durft te bezoeken, dan zal hij in de 'Blauwe hemel' door het publiek met wollen ballen omver worden gekegeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden