De Paradecolumn: George van Houts en de TERINGHERRIE

Elke avond draagt een artiest op de Parade voor de Volkskrant een dagsluiting voor. De volgende ochtend staat hij in de krant en op vk.nl. Aflevering 4: Theatermaker George van Houts

De zweefmolen op De Parade, dinsdagavond in Rotterdam. © Pieter Sabel / vk.nl Beeld
De zweefmolen op De Parade, dinsdagavond in Rotterdam. © Pieter Sabel / vk.nl

Ik ben nu 53 jaar en sta sinds 1996 op De Parade. Hoe gaat dat? De eerste dag om 10.00 uur kom je , samen met decor-, lichtontwerper annex theatertechnicus Mike van de Lagemaat, met je vrachtwagentje aan bij de tent. Vervolgens ben je tot 19.00 uur 's avonds bezig met licht inhangen, decorbouw, kleedkamer inrichten, billboard ophangen, kaartverkoop regelen. Om 21.00 uur de eerste try-out! Halen we dat? Regisseur Aat Ceelen loopt al vanaf 17.00 uur te drentelen: 'Kunnen we al wat doen?' Medespeelster Raymonde de Kuyper arriveert vrij warrig door een slopende auditie voor Joop Zelf! Terwijl Mike nog op de hoge ladder het licht staat te stellen beginnen we om 19.00 uur een laatste repetitie met geluid en lichtprobeersels. We eten om 20.00 uur een snelle maaltijd bij tentrestaurant LUST, erg lekker trouwens, dan opent kassameisje Randy Fokke de kaartverkoop. Mike moet nog de lichtstanden in de computer zetten. 20.55 uur staat het publiek al te trappelen. Laatste druk op de knop om 21.05 uur, Randy gooit de deuren open, publiek stroomt de tribune op, Raymonde en ik staan achter het oogverblindend mooie slaapkamerdecor klaar. 21.10 uur Tune en aanvang van Who's afraid of George and Mildred? Dan blijkt opeens, terwijl de eerste grinnik door de tent gaat, HET PROBLEEM VAN SPELEN OP DE PARADE: TERINGHERRIE! Van collega-voorstellingen, bands die soundchecken, de Zweefmuziek, alles keihard door elkaar. Aat zit met z'n handen in het haar, Raymonde krijgt de eerste lachsalvo's los, Mike regelt het geluid maar iedere nuance is zoek. Het enige dat mogelijk is qua spel is KNALLEN en BEUKEN. 21.40 uur publiek verlaat zichtbaar tevreden de tent, wij kijken elkaar lichtelijk verslagen aan. Aat: 'Wat een teringherrie. Dit kun je hier dus niet spelen.' (Investering: € 25.000, vandaag omgezet: € 375,-.)
Zo gaan die eerste dagen op De Parade nu al vijftien jaar en het komt op een of andere wonderbaarlijk wijze altijd weer goed. Een groter verschil met spelen in stille theaterzalen is niet denkbaar, maar als die tent ontploft is er niets heerlijker.
En gelukkig zonder Hulp van Hunnebed Halbe, de Beeldenstormende Barbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden