Reportage

De Parade opent met virtuoze dialoog van vier uur lang

Bij de aftrap van de Parade in Rotterdam werd een novum geïntroduceerd: het Parademuseum. Dit jaar met werk van fotograaf Ed van der Elsken. En er werd gepraat, vier uur lang, in de voorstelling Kletsmajoor. Virtuoos en hilarisch.

Karin Veraart
null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

Wie vrijdagavond rond een uur of 7 nog nietsvermoedend over het Paradeterrein langs de Teatro Cuatro-tent liep, bleek op de juiste plek op het juiste moment. Daar ging het los: Kletsmajoor, de voorstelling. Vier uur lang zouden acteurs Teun Luijkx en Vincent van der Valk hun mond niet meer houden, zelfs niet in de kleedkamers, tussen verschillende episodes door. Net na de officiële aftrap van de 26ste editie van de Parade in Rotterdam beleefde Kletsmajoor z'n première, en de heren gaan dit volhouden, ook in de volgende drie steden die dit reizende theaterfestival aandoet. En dat is goed nieuws.

Kort daarvoor werd de Parade in het Rotterdamse Museumpark feestelijk geopend, met een speech van fotograaf Eddy Posthuma de Boer. Hij memoreerde op warme wijze zijn (wijlen) collega Ed van der Elsken, wiens werk te zien is in het spiksplinternieuwe Parademuseum, een novum dit jaar. Ook komende edities zal een museum meereizen; volgend jaar met een tentoonstelling uit de Zwolse Fundatie, het jaar erop is het Natuurhistorisch Museum Rotterdam aan zet.

'Er zijn hier maar weinig donkere mensen'

Schrijver Ernest van de Kwast ging voor ons op pad tijdens de Parade in Rotterdam. 'Ik was ooit verliefd op een poffertjesprinses.'

Gekke koppen en uitbundige types

Eye Love You heet deze eerste tentoonstelling, verzorgd door het Nederlands Fotomuseum en genoemd naar het befaamde fotoboek van Van der Elsken (1925-1990). In de museumtent wacht een tweeledige opzet: een 'diashow', van mensen overal ter wereld zoals Van der Elsken ze voor zijn camera wist te krijgen: gekke koppen naast heel gewone, naakte of juist zeer uitbundig geklede types, mensen die ongeremd de liefde bedrijven en anderen die elkaar niet eens zien staan. Het zijn tevens de eerste resultaten van een grootscheeps restauratieproject van in totaal 45 duizend dia's. Een lange vitrine in een belendende ruimte toont hoe de tand des tijds en vochtige omstandigheden de beelden hebben aangetast, en wat de juiste behandeling al niet vermag.

Naast de ingang van het Parademuseum kon de bezoeker al een voorproefje krijgen van de openingsvoorstelling, dit jaar van muziekcollectief Club Helmbreker. Watertown heet hun act, naar een album van Frank Sinatra uit 1969/1970. Dat album is, aldus deze muzikanten, hard toe aan herwaardering en daarom brengen ze de tien miskende nummers ten gehore, in stemmige sfeer. Helaas is de akoestiek op deze Paradeavond niet optimaal en zijn de songs slecht te verstaan.

De Parade

Rotterdam t/m 3 juli
Den Haag 8 t/m 10 juli
Utrecht 31 juli t/m 3 augustus
Amsterdam 12 t/m 15 augustus

Indringend en met humor

Dat dat ook anders kan, bewijst Saman Amini (vorig seizoen te zien in de spraakmakende voorstelling Nobody Home). In zijn nieuwe stuk Samenloop van omstandigheden brengt deze maker/performer van Iraanse origine verhalen en liedjes over ontheemding en op de vlucht zijn, over overleven en kopje-onder gaan. Indringend maar steeds ook met humor, met een live band en mooie projecties.

Dan is het bijna half 11 geworden en zijn de mannen van Kletsmajoor in hun glitterlegeroutfit nog niet klaar met praten. Tijdens hun laatste sessie voor die dag kletsen Luijkx en Van der Valk (spelers bij Toneelgroep Oostpool, onder andere) lekker verder, over de meest triviale onderwerpen. Het is soms alsof je in de trein die irritante vent in zakenoutfit hoort lullen over een meeting, of vriendinnen in een koffietent hoort babbelen over niks, mensen in hun mobiel zonder boodschap, en maar praten. Virtuoos doen deze spelers dat, hilarisch, en ook zo terloops allemaal, dat het je nog zou ontgaan hoe slim het in elkaar steekt. En dat onder het motto: ik klets dus ik ben.

Honderd voorstellingen

Op de Parade spelen meer dan honderd theater-, dans- , mime- en muziekvoorstellingen in de tenten. Veel voorstellingen zijn speciaal voor het festival gemaakt. De tournee start in Rotterdam en reist met alle tenten en restaurants via Den Haag door naar Utrecht, om traditiegetrouw af te sluiten in Amsterdam. Naast de avondvoorstellingen is er elke dag een uitgebreide KinderParade met theatervoorstellingen, muziekoptredens en workshops.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden