Review

De Parade: met 3 goede uit 5 voorstellingen een goede oogst

Het waren stormachtige eerste dagen voor De Parade in het Museumpark te Rotterdam, met onophoudelijke windvlagen en zo nu en dan een stortbui. Dat was lastig voor de medewerkers (er wil nog weleens een stuk tent wegwaaien), maar als je dan eenmaal met zijn allen in zo'n volle Paradetent zit en de wind slaat wild tegen het tentdoek, dan heeft het ook wel weer iets knus.

Joris Henquet
Boven en onder: opbouw van De Parade in Rotterdam. Beeld anp
Boven en onder: opbouw van De Parade in Rotterdam.Beeld anp

Het schiep in ieder geval een intiem sfeertje bij Het uur van het Konijn, de nieuwe voorstelling van acteur John Buijsman, die zich afspeelt in de nostalgisch ingerichte huiskamer van de Nederlands-Italiaanse Rico. De manier waarop Buijsman, zoals al langer bekend een boeiend verteller, in een halfuurtje het levensverhaal van zijn personage vertelt, is fascinerend: zonder enige chronologie of samenhang, maar eerder poëtisch en vrij associërend vertelt Rico over de sleutelmomenten uit zijn leven.

Over hoe zijn ouders elkaar leerden kennen via een woordenboekje 'Italiaansch-Nederlandsch', hoe hij zijn eerste kus kreeg van Ada van den Broek en hoe zijn grote liefde Maria door een delicatesse aan haar einde kwam. Tragikomische anekdotes die sfeervol zijn ingebed in een jazzy geluidsdecor, verzorgd door drie muzikanten die Buijsman ook begeleiden bij een aantal mooie liedjes.

De moeite waard

Ook de voorstelling I.N.D.O. (In Nederland Door Omstandigheden) was de moeite waard. In I.N.D.O. gaan vier acteurs/muzikanten van het Volksoperahuis op zoek naar 'de ziel van de Indo'. De voorstelling begint met een opsomming van bekende Nederlanders met Indische wortels, onder wie Geert Wilders. Over deze 'neef' van de Indo's worden vervolgens een aantal nootjes gekraakt, maar echt politiek wordt de voorstelling niet. Het is voornamelijk een verzameling sketches en aanstekelijke liedjes met de Indische afkomst als rode draad.

Met een slimme tijdsplanning kun je op een Parade-avond vijf voorstellingen zien. Met drie leuke voorstellingen uit vijf kun je van een goede oogst spreken. Want ook Oscar en zijn moeder, over een verknipte moeder-zoonrelatie, is fraai. De getalenteerde jonge acteurs Sarah Jonker en Nik van den Berg kunnen zich uitleven in hun portret van een labiele moeder en een puberzoon from hell die elkaar het leven zuur maken. Oscar: 'Je lekt uit je hoofd.' Moeder: 'Dat zijn tranen, Oscar.'

Theaterfestival De Parade, 18/6. Nog in Rotterdam tot 26/6.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden