Weblog

De Parade. Gemoedelijk en toch wel vol van het b-woord

Rondreizend theaterfestival De Parade is neergestreken in Rotterdam, en beleeft haar zesde dag vandaag. Vk.nl doet 's middags en 's avonds verslag vanaf het festival.

Een van de Parade-theaters, wanneer de avond valt. © Pieter Sabel / vk.nl Beeld
Een van de Parade-theaters, wanneer de avond valt. © Pieter Sabel / vk.nl

22.20 uur: De avond is gevallen, en de de tijd dat voorstellingen niet uitverkocht of op z'n minst bomvol zitten lijkt voorbij. Over het weer hebben we het niet. (goed dan: het is droog en eigenlijk best lekker)

Publiek: gemoedelijk, tamelijk jong en vooral na 21.30 uur en in redelijk groten getale komen opdagen.

En, het moet gezegd, vol van het b-woord. Bezuinigingen. De Parade is dan wel geen festival dat afhankelijk is van subsidie, verschillende van de gezelschappen die er optreden zijn dat wel. Nu is De Parade misschien niet de plek om om een afgewogen oordeel over de bezuinigingsplannen van dit kabinet te vragen. Daar is doorgaans geen goed woord voor over - hoewel niet iedereen weet wat die nu precies inhouden. Maar het hangt desondanks boven het festival. Dat na Rotterdam verkast naar Den Haag, dan naar Utrecht en dan naar Amsterdam. En volgend jaar ongetwijfeld weer haar tenten zal opslaan in Rotterdam.

Je zou ook kunnen zeggen: Men denkt weer na over theater, cultuur en hoe dat wordt bekostigd.

21.13 uur: Likeminds is met twee voorstellingen te zien, De Nieuwe Garde en Doorbraak.

Gezien: De Nieuwe Garde, door Likeminds.
Waar:
De Parade Rotterdam 21 juni. (In Rotterdam nog te zien tot en met 22 juni, in Den Haag van 8 tot en met 10 juli, in Utrecht van 15 tot en met 20 juli, in Amsterdam van 11 tot en met 15 augustus)
Was het druk?
De tent (Studio 7) was voor ongeveer een kwart gevuld.
Was het wat?
Drie jonge theatermakers/kunstenaars in scènes in wisselende volgorde over theater maken zelf. Waarom zou je in een tent op De Parade naar een stel mensen op een houten vloer dat dienst doet als podium gaan zitten kijken? Kort maar krachtig, hier en daar hilarisch.
Reacties?
Een paar keer de slappe lach in het publiek, en ondanks de niet al te massale belangstelling een staande ovatie.

19.43 uur: De Staat en Roosbeef hebben samen een album gemaakt. De Speeldoos is een verzameling Nederlandstalige songs op basis van teksten geschreven door verstandelijk gehandicapten.

Gezien: De Staat en Roosbeef: De Speeldoos
Waar:
De Parade Rotterdam, 21 juni, 19.00 uur (Roos Reebergen staat met verschillende artiesten nog op De Parade in Utrecht (28 tot en met 31 juli) en De Parade in Amsterdam (5 tot en met 7 augustus)
Was het druk?
Het Circus Theater was nog niet voor een derde gevuld. Aan de inspanningen van De Staat en Reebergen lag het niet. (video onderaan dit verhaal) En eerlijk is eerlijk, het was dinsdagavond, en nog vroeg.
Was het wat?
Het wat lijzige maar nergens onzuivere stemgeluid van Roos Reebergen leent zich uitstekend voor de sympathieke, heldere teksten. Laat het maar aan De Staat over om daar een dikke, groovende circussaus overheen te gieten. 30 minuten is eigenlijk veel te kort.
Reacties?
Een enthousiast meeklappend publiek, dat maar bleek applaudisseren. 30 minuten bleek niet te kort om het gevoel te geven bij een heuse voorstelling of een heus concert aanwezig te zijn geweest. Uit het publiek: 'Heel cool' tot 'fantastisch'.

18.16 uur: Net niet te zien vanaf het Paradeterrein (het Museumpark) in Rotterdam: de Euromast. Maar hij is er wel. Erik Maaskant, kleinzoon van architect Hugh Maaskant, laat bezoekers van De Parade kennis maken met de geschiedenis van het Rotterdamse monument. (video ook onderaan dit verhaal)

17.45 uur: Oprichter Terts Brinkhoff van De Parade over de 21ste editie van dit jaar (video ook onder aan dit stuk): 'De mens wil grazen, snuffelen. Niet in een wei staan en iets groots en vets voorgeschoteld krijgen'.

16.04 uur: Druk is het rond vier uur 's middags nog niet, maar wat wil je, een uur na opening? Dat het droog is, is veel belangrijker. Bewolkt ja, en winderig, maar na de stortregens van de afgelopen dagen is men al lang blij dat het water niet met bakken uit de lucht komt. De Kinderparade is gereserveerd voor 's middags, 's avonds zijn de 'volwassen' theatervoorstellingen te bezoeken. Tot die tijd is met name de zweefmolen in trek.

Kijk hier voor een eerste impressie van vandaag in foto's.

null Beeld
Roos Reebergen (Roosbeef) en Torre Florim (De Staat) proberen mensen naar binnen te krijgen voor hun voorstelling De Speeldoos. © Pieter Sabel / vk.nl Beeld
Roos Reebergen (Roosbeef) en Torre Florim (De Staat) proberen mensen naar binnen te krijgen voor hun voorstelling De Speeldoos. © Pieter Sabel / vk.nl
Een van de theaters op De Parade. © Pieter Sabel / vk.nl Beeld
Een van de theaters op De Parade. © Pieter Sabel / vk.nl
De zweefmolen, vanmiddag. © Pieter Sabel / vk.nl Beeld
De zweefmolen, vanmiddag. © Pieter Sabel / vk.nl
© Pieter Sabel / vk.nl Beeld
© Pieter Sabel / vk.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden