De paniek is groot bij de PVV

DEN HAAG - Geert Wilders zit plots in een rol die hem niet op het lijf is geschreven: hij moet de boel bij elkaar houden. Tegelijkertijd moet hij op zoek naar zo'n tweehonderd PVV'ers voor de Statenverkiezingen van 2 maart.

Geert Wilders geeft James Sharpe donderdag een bemoedigend klopje op de schouder.

Nieuwe beelden in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Tot voor kort dook een horde journalisten op PVV-leider Geert Wilders als hij de zwaar beveiligde PVV-etage verliet om naar de plenaire zaal te lopen. De overige PVV-Kamerleden wandelden meestal ongestoord dezelfde route als hun fractieleider, met Hero Brinkman soms als uitzondering.

De aandacht voor Wilders is onverminderd groot, maar nieuw is dat deze dagen elk PVV-Kamerlid prooi is van de kluwen. Daarom lopen de PVV-parlementariërs nu in groepjes naar de grote zaal, of proberen ze eens een andere route. De gezichten staan strak en het in opspraak geraakte Kamerlid Eric Lucassen laat zich vergezellen door fractiesecretaris Martin Bosma.

Paniek is groot
De paniek bij de PVV is groot. De Tweede Kamerfractie bevindt zich in het oog van de storm, op het moment dat het kabinet dat zij gedoogt nog maar net een maand aan de gang is. Bovendien moeten in twaalf provincies kandidatenlijsten worden afgerond voor de verkiezingen van de Provinciale Staten, op 2 maart volgend jaar. Kiezers en kandidaten die wél gekwalificeerd zijn, houden niet van onaangename verrassingen.

Opvallend is dat het argument dat vijandige 'linkse media' het op de partij hebben voorzien, deze keer door de PVV niet in de strijd wordt geworpen. Sowieso is Wilders' methode van de aanval als de beste verdediging even verruild voor deemoed, schuld bekennen en spijt betuigen.

Nee, het venijn kwam nu eens van 'rechts', van Wakker Nederland, PowNed en GeenStijl. Dat maakt de verwarring in de partij er des te groter op.

Lees meer in de Volkskrant van vrijdag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden