Nieuws

De pandemie is voorbij, dus de CO2-uitstoot stijgt naar niveau van vóór corona

De CO2-uitstoot stijgt sterk en is bijna weer op het niveau van vóór corona. In het tweede kwartaal werd 11 procent meer broeikasgas de atmosfeer in geblazen dan een jaar eerder, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het RIVM.

Bard van de Weijer
De industrie (veruit de grootste producent van broeikasgassen in Nederland) stootte 13 procent meer CO2 uit.  Beeld Arie Kievit
De industrie (veruit de grootste producent van broeikasgassen in Nederland) stootte 13 procent meer CO2 uit.Beeld Arie Kievit

De belangrijkste oorzaak van de stijging is de geleidelijke heropening van de economie. Vorig jaar zat Nederland vanwege de coronapandemie grotendeels thuis. Nu burgers weer meer gaan vliegen en autorijden, neemt de uitstoot van broeikasgassen toe. Ook de industrie draait op volle toeren. En moeder natuur speelt een rol; door het koude voorjaar werd er meer fossiele energie verbruikt om huizen te verwarmen.

De CO2-uitstoot van de bebouwde omgeving, zoals de officiële benaming is, lag in het tweede kwartaal maar liefst 34 procent boven dat van een jaar geleden, wat dus vooral werd veroorzaakt door het koele voorjaar. Het was ook nog eens minder zonnig, waardoor kassen meer kunstlicht moesten gebruiken om gewassen te laten groeien. Dat gebeurt vooral met elektriciteit die is opgewekt met aardgas.

De industrie (veruit de grootste producent van broeikasgassen in Nederland) stond met 14 procent groei ook een tandje hoger dan vorig jaar en stootte daardoor 13 procent meer uit.

De transportsector (ook luchtvaart) stootte bijna een kwart (23,5 procent) meer uit dan een jaar geleden. Nederlandse burgers stapten ook weer vaker in de auto; daar steeg de CO2-uitstoot met ruim 23 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden