De Palestijnse Jeanne d'Arc die links en rechts Israël tegenover elkaar zet

Nog maar 16 jaar oud is Ahed Tamimi al een symbool van het Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting.

Theo Koelé
Ahed tamimi Beeld Berto Martinez
Ahed tamimiBeeld Berto Martinez

1. Ze wordt de Palestijnse Jeanne d'Arc genoemd

De Israëlische vredesactivist Uri Avnery noemt haar 'de Palestijnse Jeanne d' Arc', naar de middeleeuwse Franse oorlogsheldin die door de Britten op de brandstapel ter dood werd gebracht. Hij doelt op de 16-jarige Ahed Tamini, die begin deze week door Israël in staat van beschuldiging werd gesteld. In een recente, wereldwijd bekeken video is te zien hoe ze een militair in het gezicht slaat. De man reageert stoïcijns. Kort na het incident werd het meisje door het leger van haar bed gelicht en voor een militaire rechtbank gebracht. Haar staat een proces te wachten wegens - onder meer - het tergen en aanvallen van de soldaat, het hinderen van de man bij de uitoefening van diens werk, opruiing en het gooien van stenen.

2. Haar ouders staan achter haar

Ahed komt uit een familie die al jaren demonstreert tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en oostelijk Jeruzalem. Moeder Nariman maakte de video, en werd eveneens opgepakt. Nariman rechtvaardigt het gedrag van haar dochter met een verwijzing naar een eerdere inval van het leger in hun woning. Daarbij liep een 14-jarig neefje schotwonden op. Vader Bassem noemt zijn dochter 'een vertegenwoordiger van een nieuwe generatie vrijheidsstrijders'.

3. Rechts en links Israël zijn sterk verdeeld over haar

Rechtse Israëlische politici vinden dat het meisje een forse celstraf verdient. Op sociale media werd Ahed volgens de Israëlische krant Haaretz overstelpt met haat en dreigementen. Maar ook de door haar uitgedaagde soldaat moet het ontgelden. Door niet in te grijpen zou hij een aanfluiting zijn voor het leger, dat in Israël in hoog aanzien staat. Andere Israëliërs nemen het op voor Ahed. Een columnist van de linksige Haaretz wees er fijntjes op dat Yifat Alkobi, een Joodse vrouw die herhaaldelijk Israëlische soldaten lastig valt, nimmer werd bestraft. Zij woont in de Palestijnse stad Hebron, waar een enorme legermacht is neergestreken - nota bene om haar en andere kolonisten te beschermen.

4. Ze trok al eerder aandacht in het buitenland

Al eerder verschenen video's waarin Ahed tiert tegen Israëlische militairen, en één van hen bijt. Niet alleen onder Palestijnen werd ze daarmee een symbool van het verzet. Ze werd met alle egards ontvangen door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan die de beelden had gezien.

5. Ze kan tot celstraf veroordeeld worden

Volgens het leger kan ze tot veertien jaar celstraf veroordeeld worden als een rechter alle aanklachten bewezen acht. Haar advocaat denkt dat ze, mede gezien haar leeftijd, een aanzienlijk lagere straf krijgt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden