‘De paddo's die je nu koopt, zijn onschuldig’

De verkoop van paddo’s wordt verboden. Einde verhaal voor de smartshops. ‘We vechten tegen drugsfundamentalisten.’

Van onze verslaggever Merijn Rengers

‘Het wordt een slagveld’, zegt verkoper André van de Magic Mushroom Gallery op de Bloemenmarkt in Amsterdam, terwijl hij een paar Engelse toeristen de zegeningen en risico’s van een paddestoelentrip schetst. ‘Zonder paddo’s zullen 340 van de 350 smartshops en andere paddo-verkooppunten vrijwel direct de deuren moeten sluiten. De andere tien volgen een maand later.’

Het kabinet nam vrijdagavond het besluit om de verkoop van verse paddestoelen met hallucinerende werking (‘paddo’s’) te verbieden. Volgens minister Ab Klink van Volksgezondheid kan het gebruik ervan leiden tot ‘vergaande, levensbedreigende incidenten’. Gedroogde paddo’s mogen al enkele jaren niet meer worden verkocht.

In het parlement bestaat een meerderheid voor het verbod, dat ergens na de zomer in werking kan treden.

Veel tijd voor paniek heeft André zaterdagmiddag niet. Het is een komen en gaan van toeristen en Nederlandse klanten in het souterrain in het centrum van Amsterdam. Zij kopen flesjes zuurstof, kauwgum die naar marihuana smaakt, poedertjes die geweldige seks beloven en energiecapsules met guarana, ginseng of andere stimulantia.

En vooral veel paddo’s. André zegt dat hij meer dan de helft van zijn omzet haalt uit een klein koelkastje op de toonbank. In de koeling, formaat minibar, kunnen tripgrage toeristen voor rond de 15 euro kiezen uit Mexicaanse, Thaise en Hawaïaanse paddestoelen, die elk een subtiel ander hallucinerend effect beloven.

Verkoopster Axell van paddestoelenshop Elements of Nature aan de Warmoesstraat in Amsterdam is nog somberder. De Nieuw-Caledonische is vooral in Amsterdam ‘vanwege de paddo’s’, en zegt dat zij terug gaat naar huis als de paddestoelen worden verboden.

Klanten die bij Axell paddo’s kopen, krijgen een folder in zes talen mee, die hen moet behoeden voor slechte trips. Het verbod op de paddo’s is vooral ingegeven door een aantal recente incidenten, waarbij toeristen die paddestoelen (en andere drugs) hadden gebruikt, zelfmoord pleegden.

‘Behandel de paddestoel met eerbied’, aldus de folder. ‘De spirit van de paddestoel zal je dan meer laten zien van de geheimen in het Universum.’ Het zijn mooie woorden, die niet altijd aankomen bij de klanten van Axell. De Engelse en Italianen in de Warmoesstraat lijken vooral geïnteresseerd in een zo heftig mogelijke trip.

‘Toeristen krijgen nu nog voorlichting’, zegt Paul van Oyen van de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS). ¿Maar straks verdwijnt de paddo in de illegaliteit. Dat is gevaarlijk. De paddo’s die je nu bij een smartshop koopt, zijn hartstikke onschuldig, en dat weet het kabinet ook.’

De brancheorganisatie hoopt met juridische procedures en inspraak het verbod over de verkiezingen heen te tillen. ‘We vechten tegen drugsfundamentalisten. Wij dachten dat de PvdA voor een liberaal drugsbeleid was, maar daar merken we niets van’, zegt Van Oyen. ‘Het is zo dom. Je kunt de natuur niet verbieden. En bovendien: over een paar jaar is er weer een nieuw hallucinerend plantje.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden