De overstappers hebben we ook nodig

De ingezonden lezersbrieven van maandag 18 september.

Beeld anp

Brief van de dag: De overstappers hebben we ook nodig

Martijn van der Plas betoogt dat het juist de prijsvechters zijn die bijdragen aan de nationale economie en daarom nog meer ruimte zouden moeten krijgen.

Deels gaat het om 'pretvluchten', maar ook vliegen ze met name Easyjet naar de belangrijke Europese zakencentra. Toch beperkt het zakelijke netwerk van Easyjet zich tot de gemakkelijk te bedienen zakencentra met de grootste passagiersvolumes (Londen, Berlijn en Milaan), terwijl de KLM tientallen Europese bestemmingen bedient en daarmee zorgt voor een netwerk met een veel grotere diversiteit. Prijsvechters spelen hoegenaamd geen rol op de bestemmingen buiten Europa, minstens zo belangrijk voor een open economie als die van Nederland. Daar is het KLM, die de hoofdrol speelt.

Het zijn juist de overstappers die ervoor zorgen dat de KLM zoveel intercontinentale bestemmingen in de lucht kan houden. Want zonder die overstappers zou het intercontinentale netwerk van Schiphol verschralen tot een handjevol gemakkelijk te bedienen grotere bestemmingen (zoals New York en Tokio). Nederland is gebaat bij een luchtvaartmaatschappij die zorgt voor een groot en divers netwerk (zoals dat van KLM), maar is ook gebaat bij concurrentie van prijsvechters. Ook andere Nederlandse luchthavens (Eindhoven, Rotterdam en straks Lelystad) kunnen bijdragen aan gezonde concurentie.

Het vereist evenwichtskunst om een goed evenwicht te vinden en bovendien de overlast de omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Maar met het wegbelasten van overstappers en het binnenhalen van nog meer prijsvechters gooien we juist het kind met het badwater weg.

Jan Veldhuis, luchtvaarteconoom, Amsterdam

Misbruik in het leger

Een voormalig groepscommandant laat weten zich de melding van het misbruik niet te kunnen herinneren en reageert:

'Als er zo'n melding is geweest en hij is daarmee afgescheept, wat in die tijd wel vaker voorkwam, dan heeft hij waarschijnlijk niet verder doorgezet'.

Zou deze voormalige groepscommandant, als hij zijn eigen reactie heeft gelezen, gewoon weer lekker slapen vannacht? Ik vrees van wel!

Koos van Nieuwenhoven, Baarn

Hbs

Zestien vakken op eindexamenniveau. Kom daar maar eens om in het moderne onderwijs.

Maar weet je wel wat dat betekende? Veel stampwerk en bijbehorende overhoringen, geen eigen initiatief, niets te kiezen, veel monologen, te weinig aandacht voor spreekvaardigheid in vreemde talen, geen beroepenoriëntatie, geen maatschappijleer. Ik ben jaloers op het onderwijs dat mijn kinderen en kleinkinderen genoten.

Ton Oudshoorn, ex-hbs'er, Almere

Renate Dorrestein

Een blijk van medeleven, zo leek het boek Heden ik van Renate Dorrestein voor mij. Het kon een ziekte onder woorden brengen op een manier die ik met mijn 16 jaar nog niet had kunnen vinden. Voor mij een gevoel dat ik niet alleen op de wereld was, voor mijn ouders een manier om te begrijpen wat ik doormaakte.

Als iemand in de hemel hoort te belanden is het Renate Dorrestein. Mijn beduimelde exemplaar dat door haar is getekend is ooit uitgeleend en weggebeleven.

Maar niet die handtekening was belangrijk, maar de paar minuten tijd die ze nam om me te bevragen terwijl de rij was vergeten.

Inmiddels staat er een nieuw exemplaar in de kast om me te herinneren aan een tijd die niet meer is. Volwassen, vader en een vol leven zonder extreme vermoeidheid.

Ik had haar toegewenst ons allen te overleven.

Duncan Ruseler, Rijswijk

Elma Drayer over Roos Vonk

Elma Drayer beschuldigt Roos Vonk van hysterie omdat ze het lot van de dieren in de bio-industrie vergelijkt met de Holocaust van de nazi's. Tijdens de Holocaust zijn zes miljoen Joden, plus zes miljoen zigeuners, homo's, geestelijk gehandicapten en andere 'onwenselijken' omgebracht. Elk jaar worden er wereldwijd circa 150 miljard dieren vermoord.

Rogier Ormeling schreef in NRC dat deze slachtingen niet te vergelijken zijn, omdat Hitler de Joden wilde uitroeien omdat ze een bedreiging voor het voortbestaan van de mensheid vormden, terwijl de dieren worden afgemaakt omdat ze 'productiegoed' zijn. Dat is misschien een interessant verschil voor een filosofisch debat, maar de slachtoffers hebben weinig boodschap aan de motieven van hun moordenaars.

Het is ook absurd wat Frits Barend zegt, dat Roos van zijn voorouders varkens maakt. Dat doet ze niet en het is een non-argument, puur op emotie, het soort argument dat je verwacht van een zegsman van de vleeslobby.

Volg het leven van een varken van geboorte tot aan de karbonade en zeg me dat daar geen sprake is van een holocaust.

Tom Stuip, Den Haag

Politie

Allochtone agenten zouden extra kwetsbaar zijn voor corruptie. Doch de leden van de Centrale Ondernemingsraad hebben bij mijn weten geen allochtone achtergrond.

P.E. Knape, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden