De overname

Gaat dat nog lang duren, met ABN Amro, of hoe zit het? De Volkskrant heeft sinds half maart een paar honderd artikelen aan de voorgenomen overname gewijd en die heb ik allemaal braaf gelezen, maar er komt een moment dat je het niet meer trekt....

Bert Wagendorp

De werkelijkheid houdt zich niet aan de wetten van het klassieke drama, dat weet ik ook wel, maar je moet er toch iets van ontwikkeling in kunnen ontdekken, na de intrige het gevoel hebben dat je richting climax gaat en de catastrofe zich onvermijdelijk zal voltrekken, waarna de catharsis weer wat hoopt verschaft. The End.

Dat zit er in de zich voortslepende tragedie ‘ABN Amro en de vreemde vrijers’ voorlopig nog niet in.

Aanstaande woensdag zijn we precies een half jaar bezig. Op maandag 19 maart verscheen het eerste bericht in de krant: ‘Barclays wil fusie met ABN Amro’. Pagina 7, kort stukje. Op woensdag 21 maart was het al bijna rond: ‘ABN Amro en Barclays lijken het eens te worden’. Brit de baas, hoofdkwartier in Amsterdam, alles nog voor het weekend kogeltjerond.

Dat was, geef ik toe, voor een deal van deze omvang wel een beetje aan de snelle kant geweest. Als een overschrijvinkje naar Engeland meer dagen in beslag neemt dan de transfer van je complete bank plus inboedel, dan geeft dat een onbevredigend gevoel.

Shakespeare propte zijn drama’s ook niet in een één-acter, wat onverwachte wendingen houden het verhaal boeiend en geven je de tijd om je te verdiepen in wat er zoal komt kijken, bij zo’n bankfusie.

Maar dat weet ik nou zo langzamerhand wel.

Zaterdag schreef de Volkskrant dat we waarschijnlijk nog ‘maanden onzekerheid in het verschiet’ hebben.

Terwijl je dus op feestjes nú al niet meer over de bankperikelen kunt beginnen, wil je tenminste niet voor een eersteklas suffe weirdo worden versleten.

‘Is wat hè, met ABN Amro.’

‘Sorry, ik ben stokdoof aan twee oren en erg zwak in liplezen. Bier? Iets te knabbelen?’

Die banken hebben honderden bedrijven in razend tempo naar fusies en overnames gedreven, maar zodra ze zelf moeten overnemen of overgenomen moeten worden brengen ze er niks van terecht, losers.

Straks krijgen Fortis c.s. het groene licht, hebben ze geen geld. Dat is namelijk op. In Engeland staan de mensen al in de rij om hun spaargeld van de bank te halen en onder de vloer te verstoppen.

Nout Wellink van de Nederlandsche Bank zei het zelf: als het een beetje tegenzit gaan de gezamenlijke banken door de kredietcrisis voor 1200 miljard euro de bietenbrug op. Andere bankdirecteuren zeiden dat het zo erg niet zou worden, maar bij een financiële crisis geloof ik voor de zekerheid altijd het worst case scenario.

Het stuk is hetzelfde, maar het decor is opeens totaal gewijzigd. Nog even en je hoort niemand meer over een overname van de bank en directeur Rijkman Groenink zit op zijn kantoortje om zich heen te kijken alsof er zojuist een stoomwals over hem heen is gedenderd.

Boel in de uitverkoop gedaan, gedroomd van lekker cashen, maar met de handel blijven zitten.

Hele circus voor niks, bonden hun zin, ABN Amro beetje sneu op eigen houtje verder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden