Commentaar

De overheid heeft eigenlijk maar bar weinig te zeggen

Nu Dijsselbloem de salarisrel bij ABN Amro heeft opgelost, moet hij regels bedenken om de loonkloof structureel te temmen.

ABN Amro-topman Gerrit Zalm. Beeld anp
ABN Amro-topman Gerrit Zalm.Beeld anp

Minister van Financiën Dijsselbloem verraste vriend en vijand met zijn besluit de beursgang van ABN Amro uit te stellen vanwege de recente ophef over de salarisverhoging bij de top van de bank. Hij gaf daarmee de directie van de bank een laatste kans om tot inkeer te komen. De zes directieleden besloten na twee dagen van politiek rumoer hun ton salarisverhoging alsnog in te leveren.

De politieke druk van Dijsselbloem was noodzakelijk omdat hij geen wet in handen heeft om de salarisverhoging terug te draaien. Dreigen met uitstel is een paardenmiddel dat de minister niet vaak kan inzetten. Zelfs nu ABN Amro alsnog de salarissen aan de top heeft bevroren, is er geen garantie voor een langdurig gematigd salarisbeleid.

De politiek stond zelf aan de basis van gewraakte salarisverhoging. Het kabinet heeft terecht de bonussen van bankiers aan banden gelegd om riskant gedrag te temmen. In ruil voor het inleveren van variabel loon zijn ook de overheid en het parlement akkoord gegaan met een verhoging van het vaste salaris voor bankiers. Zo beschouwd wilde de bank doorvoeren wat was afgesproken. Dijsselbloem kan hoogstens de top van ABN Amro verwijten dat ze gebruik hebben gemaakt van deze ruimte.

Hoewel de politieke druk nu succesvol is, toont de rel tevens de onmacht aan om het gedrag van een bank in overheidshanden rustig bij te sturen. Als aandeelhouder heeft de overheid eigenlijk maar bar weinig te zeggen. Zelfs over het salaris kon de overheid kennelijk geen afspraak maken.

Afstel van een beursgang om salarissen te temmen is dus geen structurele oplossing voor de vaststelling van de beloning. De overheid moet als toezichthouder de financiële sector controleren, en bij financiële problemen soms zelfs voor de schade opdraaien. Deze bijzondere omstandigheden rechtvaardigt ook het ingrijpen in de salarissen van banken.

Voordat Dijsselbloem weer gaat nadenken over een beursgang van ABN Amro, kan de minister beter eerst een regeling bedenken hoe banken hun vaste salaris voortaan moeten bepalen. Nu kijken de banken alleen naar de hoge salarissen bij andere banken, terwijl ze ook naar de loonkloof op de werkvloer moeten kijken. Nu deze salarisrel is gesust, moet Dijsselbloem snel met een voorstel komen om toekomstige salarisstijgingen te temperen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden