De oude maestro geeft wijze lessen

Toen Raymond Ceulemans voor het eerst wereldkampioen driebanden werd, in 1963, lag Marco Zanetti nog in de wieg. De 58-jarige Belg is dan ook een kwart eeuw ouder....

AB SCHREIJNDERS

Van onze verslaggever

Ab Schreijnders

ANTWERPEN

De overwinning met 3-1, en daarmee de eerste World Cup-zege voor een Belg in eigen land in tien jaar, brengt Ceulemans dicht bij zijn vierde triomf in de profcyclus. Deze week in Istanbul, waar het hoofdtoernooi in twee dagen wordt afgeraffeld, is hij de te kloppen man.

Dick Jaspers en Torbjörn Blomdahl, de viervoudige bekerhouder, hebben nog kansen dankzij hun verrichtingen in Oosterhout en Halle. Maar Ceulemans passeerde hen op de ranglijst. En een knappe jongen die hem nu nog van die eerste plaats verdrijft. En als het topduo uit Zweden en Brabant net zo speelt als vrijdag in het Zuiderpershuis aan een van de kaaien in de Scheldestad, en Ceulemans zijn vorm nog een week vasthoudt, ontvangt de grand old man straks in Turkije zijn vierde cup.

Dat Ceulemans zijn veel jongere concurrenten weer eens een loer kon draaien, was eigenlijk verwonderlijk. Sinds hij tot het management van de profgroep Billiards Worldcup Association is toegetreden, heeft hij het nog drukker gekregen. In Antwerpen was hij zeer nauw betrokken bij de organisatie. Als een druk baasje, met zijn vrouw als secondant, liep hij van hot naar her om alle plooien glad te strijken.

Soms moest een vip op het laatste moment nog een goede plaats vinden, Ceulemans was dan de beroerdste niet hem te helpen. En een glas champagne drinken met een van de prominente gasten, dat kan ook alleen maar indien Mister 100 erbij is. Zaterdagavond vergat Ceulemans de tijd even helemaal. Hij zat enige tijd in de speelzaal opgesloten. Pas na lang beuken op een deur kon de portier hem bevrijden.

Zelfs dat verstoorde zijn concentratie geenszins. Zo maakte hij tijdens de eindstrijd tussen de sets door een praatje met een andere oude matador, zijn lang geleden afgezwaaide landgenoot René Vingerhoedt. En hing Zanetti weer eens de clown uit, dan keek Ceulemans alleen op. Alsof hij het hinderlijke zoemen van een mug hoorde. Om even daarna nog iets subtieler maar des te meedogenlozer de ballen met de keu te sturen.

De dottore in de econonmie uit Bolzano probeerde van alles om de grijze eminentie te ontregelen. Dat varieerde van het uitproberen van stoten op de tafel met drankjes en biljart-accessoires tot het omhoog gooien van het krijtje na weer een mislukte carambole of pech-klos. Ceulemans werd er niet warm of koud van. Even, in de derde set, leek het erop dat Zanetti terug kon komen in de wedstrijd. Maar de opluchting over de setwinst was snel voorbij. Uiteindelijk berustte de Italiaan schouderophalend in zijn lot.

Voor de zevende maal was hij de verliezer in een onderlinge confrontatie op dit niveau. Een keer won Zanetti, vijf jaar geleden in de finale van Palma, met 3-2. Onfeilbaar is Ceulemans dus niet. Hij heeft aangekondigd het rustiger aan te willen doen. In Istanbul treedt hij voor zijn vijftigste wereldbekertoernooi aan; er zijn er sinds 1985 49 afgewerkt. Misschien dat een nieuwe eretitel na de tientallen die hij al veroverde, hem nog op andere gedachten kan brengen. Want een wereldbeker zonder Ceulemans, kan dat eigenlijk wel?

Het mogelijk terugtreden van Ceulemans zal de 'oudere jongeren' in het circuit zeker goed uitkomen. Zoals Blomdahl en Jaspers, toch ook al oudgedienden, en de twee verrassend tot de halve finales doorgedrongen Nederlanders, Louis Havermans (39) en Raimond Burgman (31), die eveneens vele jaren meelopen. Bovendien vielen Sang Lee en Sayginer in Antwerpen zwaar tegen. Al was het de verdienste van Havermans dat hij zowel de Amerikaan als de Turk opzij zette.

Een dag later was Havermans op zijn beurt volstrekt kansloos tegen Zanetti. Constant op hoog niveau presteren, dat kon eigenlijk alleen Ceulemans. Ook Burgman was zaterdagmiddag niet opgewassen tegen de scoringsdrift van de Belg. Maar hij werd niet weggespeeld en had kansen op een iets mooiere score dan de nederlaag van 3-1.

Havermans en Burgman haalden tenminste de prijsuitreiking nog. De nog steeds beste Nederlandse prof, Dick Jaspers, was vrijdag na zijn teleurstellende partij tegen Zanetti snel naar huis vertrokken. Blomdahl keerde na zijn verliespartij tegen Caudron zaterdagochtend naar zijn woonplaats in Duitsland terug. Beiden moeten de door Ceulemans, zij het indirect, toegebrachte diepe wonden likken. Het is twijfelachtig of de nummers een en twee op de wereldranglijst binnen een week hersteld zullen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden