PROFIELANTHONY FAUCI

De oude adviseur Fauci houdt stand ondanks kritiek op Trump

Waar is dr. Fauci?, vroegen Amerikanen zich bezorgd af op Twitter, toen de befaamde immunoloog maandag niet op de dagelijkse persconferentie achter president Donald Trump op het podium stond. Zou Trump hem misschien een douw hebben gegeven?

Immunoloog Anthony Fauci luistert afgelopen zaterdag op een persconferentie over de coronapandemie naar president Trump. Af en toe moet hij ingrijpen om al te optimistische uitlatingen van de president te corrigeren.Beeld AP

De 79-jarige directeur van het Nationale Instituut voor Allergieën en Besmettelijke Ziekten is de belangrijkste adviseur van president Trump bij de strijd tegen de coronapandemie, die nu ook de Verenigde Staten stevig in zijn greep heeft. Dag in dag uit verschijnt hij samen met enkele andere specialisten op de persconferenties waar Trump de bevolking op de hoogte houdt van de maatregelen die de regering neemt om het virus in te dammen.

Een makkelijke rol heeft Fauci niet: terwijl hij van meet af aan waarschuwde voor het gevaar dat het virus vormde, deed Trump het aanvankelijk af als niet erger dan een ‘lichte griep’. Iedere keer als de president, die niet kan wachten tot de hele zaak voorbij is, zegt dat er snel een vaccin tegen het virus beschikbaar is, moet Fauci hem corrigeren: dat gaat nog heel lang duren. Fauci moest ook ingrijpen toen Trump het malariamedicijn chloroquine aanprees als een middel tegen het coronavirus. Het bewijs daarvoor is voorlopig nog ‘anekdotisch‘, corrigeerde de immunoloog de president vervolgens vanaf hetzelfde podium.

Op een van de persconferenties was te zien dat Fauci bijna zijn lachen niet kan houden, als Trump het over het ‘Deep State Department‘ heeft. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zit volgens Trump vol met mensen die hem stiekem dwarszitten. 

Het is bekend dat Trump niet houdt van mensen die hem tegenspreken, zoals het ene na het andere kopstuk uit zijn regering de afgelopen jaren heeft gemerkt. Bewonderaars van Fauci begonnen dan ook te vrezen dat ook Fauci op het schopstoeltje zat, toen vanuit het Witte Huis gemor klonk over een interview waarin Fauci zei dat hij niet altijd kan voorkomen dat Trump uit de bocht vliegt. 

‘Ik kan niet voor de microfoon springen en hem op zijn nummer zetten’, legde Fauci uit. ‘Vooruit, hij heeft het gezegd. Laten we het volgende keer proberen recht te zetten.’ Trump liet dinsdag echter weten dat hij nog steeds vertrouwen heeft in Fauci. 

Na ruim dertig jaar samenwerken met presidenten en Congresleden van verschillende pluimage is Fauci behendig in het politieke spel. Om zijn kritische opmerkingen te compenseren speelt hij regelmatig in op Trumps ijdelheid door hem in het openbaar te prijzen. 

Zo omschreef hij de president in een interview met Trumps favoriete zender Fox News als een ‘permanent nieuwsgierige leider die naar wetenschappelijke adviezen luistert’. ‘Dank je, Tony!,’ reageerde Trump meteen met een tweet waaraan hij het betreffende stukje van het interview had toegevoegd.

Verscheidene andere prominente medische adviseurs die Trumps aanpak openlijk bekritiseerden, werden op een zijspoor gezet. Trump beseft echter maar al te goed dat hij Fauci onmogelijk aan de kant kan zetten midden in een crisis die steeds verder uit de hand lijkt te lopen. 

De immunoloog maakte faam tijdens het begin van de aids-epidemie in de jaren tachtig, waarop president Ronald Reagan aanvankelijk ook laks reageerde. Daarna speelde hij een prominente rol bij de bestrijding van het sarsvirus, de varkenspest en ebola. Een instituut als Fauci kan hij niet aanpakken zonder dat zijn geloofwaardigheid ernstige schade oploopt.

Lees verder

Lees hier een interview met immunoloog Anthony Fauci over onder andere de ontwikkeling en doorbraak van het medicijn tegen ebola. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden