De Opta droomt zich af

Wreed gepasseerd als vooraanstaand adviseur van het kabinet? Is jouw belangwekkende advies zomaar genegeerd door een broekie van een staatssecretaris?...

Neem revanche!

Dat moet de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, kortweg Opta, gedacht hebben toen het drie medewerkers deze week in economenblad ESB een rel liet schoppen over de postzegel.

Jazeker, de postzegel.

Daar woedt een kleine oorlog over. Al jaren. Opponenten zijn logistiek bedrijf TPG, CDA-staatssecretaris Joop Wijn van Economische Zaken en de Opta.

Eigenlijk heeft de Opta al verloren. Maar hij versaagt niet. Want als toezichthouder heeft hij een Mening over de zegel.

Die zou met zijn 39 eurocent te duur zijn, waardoor brievenbesteller TPG 'bovenmatig' veel verdient. Dit komt doordat de Europese postmarkt maar half-vrij is: alles boven de 100 gram mag door iedereen bezorgd worden, het lichtere werk - en het gros van het postverkeer - is in Nederland het monopolie van voormalig staatsbedrijf TPG.

Ondertussen wordt weerloze brievenverstuurders geld uit de zak geklopt, zo luidt samengevat de tekst van de Opta-medewerkers in ESB. En passant betichten zij de Staat van belangenverstrengeling. Die is namelijk nog mede-eigenaar van TPG, waardoor de monopoliewinsten ook de staatskas spekken.

Waarom is de Opta zo boos? Simpel: Wijn negeerde onlangs een Opta-advies om de postzegelprijs te verlagen en vervolgens te bevriezen. Hij deed alleen het laatste, en stelde voor dat zegels tot 2007 39 eurocent blijven kosten. Tot woede van TPG.

Een soap dus. De Tweede Kamer moet het plan-Wijn nog goedkeuren. In een laatste offensief probeert de Opta nu via het clubblad van de Nederlandse economen zijn gelijk te halen.

Het staat reuze gewichtig, plaatsing in zo'n doctorandussenblad. ESB telt tal van belangwekkende artikelen, zoals onlangs nog een stuk waaruit bleek dat dankzij het optreden van kartelbestrijder NMa de inflatie in Nederland de laatste jaren procenten lager is. Auteurs: twee medewerkers van de NMa.

ESB, voor al uw lobby's.

Rest nog één probleempje. Als de Opta de Kamer op de valreep wil beïnvloeden, zal het meer uit de kast moeten halen dan ESB. Want zeg nu zelf: de yell 'exclusief in ESB: de Opta!' is nauwelijks een kioskenrukker, ofwel een verleidelijke aankondiging van een lezenswaardig artikel dat in hoge mate aan de interesses van brede groepen in de samenleving appelleert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden