de opstap

In mijn tijd moest je je melden bij een militaire kazerne aan de Sarphatistraat in Amsterdam. Tegenwoordig wonen op dat terrein meen ik allerlei goedverdienende dertigers en veertigers in vernieuwbouwappartementen....

Altan Erdogan

Afijn, twintig jaar geleden stonden daar de 18-jarigen met ontbloot bovenlijf in rotten van tien opgesteld voor de medische keuring, terwijl ze in een ander lokaal allerlei rare taal- en rekentestjes moesten doen die tegenwoordig assessment heten.

Ik stond er dus ook, en ik zeg het maar heel eerlijk: ik was daar volledig uit vrije wil. Na een stormachtige en mislukte middelbare-schooltijd (rondhangen, spijbelen en zittenblijven) restte mij de keuze: vervroegd in dienst of werken zonder diploma. Om de een of andere reden dacht ik dat het leger nog het meest leek op wat ik gewend was, dus meldde ik me een jaar eerder dan verplicht was bij die kazerne.

Ze waren vreemd genoeg wel enthousiast over me, de selectieofficier vroeg in ieder geval in het beoordelingsgesprek – ergens tussen intelligentietest en medische keuring in – of het korps mariniers niet iets voor me was. ‘Daar ben ik veel te laf voor’, zei ik eerlijkheidshalve. Het zou de Marechaussee worden, ook niet gek.

Dit carrièreperspectief gloorde welgeteld vijf minuten, toen stond ik namelijk bij de ogentest. Half blind aan het rechteroog; ze zouden m’n huisarts nog bellen om het te checken, maar voor de rest kon ik met de tram naar huis om te wachten op het briefje van Defensie: voorgoed afgekeurd.

Pak van m’n hart, achteraf.

Peter van Uhm, commandant van de landmacht, legt vanaf pagina 8 in dit nummer uit dat een beetje militair tegenwoordig met de vingers in de neus de Coopertest, dertig keer opdrukken en twintig situps moet kunnen doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden