Column

'De oplossing is heel simpel: weg met Sinterklaas!'

Sinterklaas lacht in zijn vuistje, omdat hij in de discussie over Zwarte Piet buiten schot blijft, zegt Malou van Hintum.

Poppen van Sinterklaas en Zwarte Piet in het Sinterklaasmuseum.Beeld anp

Ik wilde helemaal niet meedoen aan de Zwarte Piet-discussie. Maar omdat er deze dagen geen ontkomen aan is, wil ik wijzen op een nogal fundamentele denkfout. En die is: de discussie over Zwarte Piet gaat over Zwarte Piet. Terwijl die discussie over Sinterklaas moet gaan.

Ontregelende bende
Want zoals zo vaak ontspringt ook in dit geval de oude witte patriarchale man de dans. Die blijft lekker hoog en droog op zijn schimmel zitten. Die lacht in zijn vuistje terwijl zijn Pieten in zwaar weer verkeren. Want Sinterklaas wil best van die ontregelende zwarte bende om hem heen af. En kijk nu eens! Hij hoeft er niet eens wat voor te doen! Alleen maar stil te blijven zitten.

Viezerik
Sinterklaas. Met zijn tabberd en zijn mijter en zijn staf en zijn lange witte baard. Een bisschop uit de kerk die decennialang het misbruiken van kinderen verzweeg en onbestraft liet. Het is toch van de gekke dat zo'n oude viezerik hier als kindervriend wordt binnengehaald? Cadeautjes uit mag delen om zijn potentiële slachtoffertjes te lijmen? 'Als je lief bent, dan krijg je een snoepje'.

Sinterklaas, die van menige ouder zelfs kinderen op schoot mag nemen. Met zijn eeuwige boek. Wat in dat boek staat, is geheim. Ja, allicht! Wij kunnen best bedenken welke plaatjes daarin staan. Sinterklaas Kapoentje? Sinterklaas Smeerlap!

Sinterklaascomplex
Sinterklaas is een ten onrechte totaal onderbelichte figuur in de Zwarte Piet-discussie. En dat is niet toevallig. Nee! Het zijn de witte mannen die deze discussie domineren, en zij hebben het ook nu weer goed voor elkaar: hun eigen soort blijft buiten schot. Hoe kan dat? Omdat ze aan het Sinterklaascomplex lijden, een ernstige aandoening die wordt gekenmerkt door een combinatie van halsstarrigheid, machtswellust en rücksichtslosheid.

De plek bovenop de schimmel, daar gaat het de witte mannen om. De plek waar macht vanzelf spreekt, de plek waar macht niet ter discussie staat. Daarom vertelt niemand dat Piet alleen maar een slaaf kan zijn als er ook een baas is. Die baas is Sinterklaas. De oplossing is daarom heel simpel: weg met Sinterklaas!

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.
@malouvh


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden