De opkomst van The Bitch

Als je belangrijkste adviseur iemand is die al decennia een ordinair politiek gevecht nooit uit de weg gaat, is voor een groot deel verklaard aan wie Hillary Clinton haar wederopstanding te danken heeft....

Stieven Ramdharie

‘Als iemand je op je hoofd ramt met een hamer’, zei Bill Clinton ooit in 1981, ‘moet je niet blijven zitten en incasseren. Pak een hakmes en hak zijn hand eraf’.

Nog eentje. Bill Clinton, zei een lid van het parlement van Arkansas ooit, is in staat om je op je schouder te kloppen terwijl hij op je been piest. Onder de kop ‘De Vechter’ probeert Time te verklaren waaraan Hillary haar overwinningen in Ohio en Texas te danken heeft. De conclusie mag duidelijk zijn: ze heeft de Bill Clinton-filosofie overgenomen.

En omdat die omslag haar geen windeieren heeft gelegd, zal de wereld tot de eerstvolgende primary op 22 april in Pennsylvania, vooral een bitchy Hillary aan het werk zien. Het ene moment, tijdens een debat, zegt ze hoe dankbaar ze is dat ze het podium deelt met Barack Obama, een dag later brandt ze hem af als een potentieel waardeloze opperbevelhebber. Het kan nog erger. In het veelbekeken actualiteitenprogramma 60 Minutes, reageerde ze op de roddel dat hij een moslim is, dat hij dat natuurlijk niet is. Om eraan toe te voegen: ‘Voor zover ik weet’.

‘Een smerig, glibberig pad van verdachtmakingen’, noemt Time’s Joe Klein, een kenner van de Clintons, Hillary’s nieuwe strategie. Klein noemt ook haar verschijning in het populaire satirische programma Saturday Night Live, drie dagen voor de stembusgang, een reden voor haar winst.

De dag ervoor, op campagne in Waco en San Antonio, leek ze nog zo ongeïnspireerd, alsof ze het had opgegeven. Tot overmaat van ramp was een agent, die haar gevolg begeleidde, omgekomen bij een verkeersongeluk.

In SNL zagen de Amerikanen een Hillary die ze nog niet eerder hadden gezien: spontaan, menselijk en volop bereid de draak met zichzelf te steken. ‘Lach ik écht zo?’, vroeg ze geschrokken en beschaamd aan haar dubbelganger Amy Poehler. Klein over de nieuwe Hillary Clinton: ‘Voor het eerst ziet ze er niet elitair uit. Voor het eerst is ze bijna een van ons.’

Of de transformatie, bovenal het gooien met modder, allemaal zin heeft? Alleen de Clinton-campagne weet wat ze nog in petto heeft, de komende zeven weken tot Pennsylvania, voor Obama.

Doel: zo veel mogelijk twijfel zaaien over Obama en vooral benadrukken dat hij niet in staat is om in de grote staten te winnen. Welke supergedelegeerde zou dan nog kunnen stemmen voor deze zwarte senator uit Illinois? ‘We gaan onze uiterste best doen om aan te tonen dat hij niet de sterkste kandidaat is’, aldus Clinton-adviseur Harold Ickes.

‘De tactiek van de verschroeide aarde’, zo omschrijft Obama’s campagnebaas David Plouffe de nieuwe strategie van de Clintons. Een strategie die de Democraten weleens de overwinning zou kunnen gaan kosten bij de verkiezingen in november.

Stieven Ramdharie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden