De opening van de Spelen in Pyeongchang ging vooral over de historische toenadering tussen Korea's

De openingsceremonie was nog geen kwartier oud of het eerste historische moment van de Olympische Spelen van Pyeongchang was al aangebroken. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zwaaide naar het publiek, draaide zich om en schudde de hand van de lachende Kim Yo-jong, de jongere zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Team Korea in het Olympisch Stadion tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen van Pyeongchang Foto anp

Het was de eerste keer dat een lid van de Noord-Koreaanse Kim-dynastie zich in het zuiden vertoonde. Voor Moon was het de bekroning op een jaar lang duwen en trekken om de Noord-Koreanen terug aan tafel te krijgen. De progressieve president gelooft er heilig in dat vrede op het Koreaanse schiereiland alleen mogelijk is als de beide Korea's het initiatief nemen. De komst van de Olympische Winterspelen is daarvoor het ideale moment, hij heeft zaterdag ook nog een lunch met de Noord-Koreaanse delegatie.

'Wij verwachten dat dit de Olympische Vredesspelen gaan worden', zei Moon vrijdag tijdens een gesprek met premier Mark Rutte. 'Niet alleen om Noord-Korea naar de dialoogtafel te krijgen, maar ook om het nucleaire probleem op te lossen. 'Dezelfde boodschap gaf Moon aan een trits van wereldleiders die vrijdag in het luxe berghotel Blisshill naar zijn openingsreceptie kwamen. Hij roemde het gezamenlijke ijshockeyteam, dat zaterdag zijn eerste wedstrijd zal spelen. 'Er loopt', zei hij, 'geen zwaarbewaakte grens in de harten van deze atleten.'

Vredesduif

De openingsceremonie zette de zoete toon voort. Nadat Moon de Spelen officieel voor geopend had verklaard, zong een oudere Zuid-Koreaanse rockster John Lennon's evergreen Imagine. Honderden kaarsendragers vormden in het stadion samen een vredesduif.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence, die slechts een paar stoelen van Moon en Kim verwijderd zat, moet dit met argwaan hebben bekeken. De Amerikanen hebben er geen geheim van gemaakt dat ze weinig zien in het charmeoffensief van Noord-Korea.

Niets ging mis bij de opening, Zuid-Korea toonde z'n perfectie

Washington wil eerst een garantie dat Pyongyang bereid is zijn nucleaire arsenaal op te geven voor het bereid is tot serieuze gesprekken. Tot die tijd geldt een beleid van 'maximale druk'. Op bezoek bij de Japanse premier Abe kondigde Pence deze week aan dat de VS binnenkort 'de zwaarste sancties' ooit zullen afkondigen tegen het regime van Kim Jong-un. Voordat Pence afreisde naar Pyeongchang voor de Winterspelen ontmoette hij een aantal Noord-Koreaanse vluchtelingen om het 'verdorven' regime in het noorden te onderstrepen. President Trump had niet toevallig vorige week hetzelfde gedaan in het Witte Huis.

De show die de Koreanen het koukleumende publiek in de avonduren voorschotelden was onberispelijk. Het land, dat zich in 1988 met de Zomerspelen van Seoul al als technologisch vooruitstrevend toonde, liet zijn perfectie zien. Aan het einde van de openingsceremonie, die waarschijnlijk vanwege de kou tot twee uur en tien minuten was bekort, mocht de populairste sportvrouw van Korea, Olympisch kunstrijkampioen Kim Yu-na, op veertig meter hoogte haar rondjes draaien. Het olympisch vuur laaide tegen tienen (lokale tijd) op in een grote Koreaanse kruik. Waar in Vancouver 2010 en Sotsji 2014 de techniek soms faalde - een paal die niet omhoog kwam, een olympische ring die geen licht gaf - kon Pyeongchang zich op de borst kloppen. Niets ging mis.

Russen niet welkom

In de toespraak van de IOC-voorzitter Thomas Bach ging het deels over doping, het grote onderwerp in de aanloop naar de Spelen. 'Jullie', zo sprak hij de om hem heen zittende sporters toe, 'jullie kunnen slechts werkelijk van deze Olympische Spelen genieten als jullie de regels eerbiedigen. En schoon blijven.' De laatste regel leek een persoonlijke toevoeging aan de geschreven tekst.

Het leek alsof dat een boodschap was aan Rusland, dat is uitgesloten van deze Spelen wegens het door de staat gestuurde dopingbedrog bij de thuis-Spelen van 2014. De Russen kwamen er vrijdag achter dat hun aanwezigheid werkelijk niet gewenst was. Van de laatste 45 die clementie vroegen via een beroepsprocedure bij het sportgerechtshof CAS werd er niet één toegelaten. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) was volgens de sportrechters daartoe niet verplicht.

'Wij zijn sterker dan alle machten die ons willen verdelen'

De 45 moesten thuis voor de buis toezien dat 169 'geïnviteerde' landgenoten wel het tijdelijke, 20 miljoen kostende stadiongebouw van Pyeongchang binnenmarcheerden. In smetteloos wit - kleur van de onschuld - achter een door een Koreaanse vrijwilliger gedragen neutrale vlag. Het stadion sloeg de handen op elkaar, uit beleefdheid maar zeker ook om de handen warm te krijgen in de onbarmhartige kou.

In zijn speech besteedde IOC-voorzitter Bach, afkomstig uit het vier decennia in tweeën gedeelde Duitsland, veel aandacht aan de voor de Spelen herenigde Korea's. De republiek en de volksrepubliek kwamen als één team het stadion binnen. Het was een emotioneel moment: bij Noord-Koreaanse cheerleaders gaven een ovationeel applaus, aan de andere kant van het stadion renden jonge Zuid-Koreaanse politieagenten naar de balustrade om een foto te nemen. 'Dat we allemaal gelijk zijn, dat is de unieke kracht van de sport', zei Bach. 'We zijn allemaal gegrepen door dit gebaar, door jullie krachtige boodschap van vrede aan de hele wereld. Wij zijn sterker dan alle machten die ons willen verdelen.'


De mooiste verhalen over de Olympische Winterspelen lees je hier

Wat wint tijdens deze Spelen: de politiek of de sport? Gaat Sven Kramer drie keer goud winnen? En vergeet schaatsen: deze sporten zijn de moeite waard. Lees hier alles over de Olympische Winterspelen