De open brief van Rutte was fantastische satire

Pagina 8 van The New York Times opende gisteren met een verhaal over Mark Rutte. Het ging over de open brief van onze premier over Normaal. Doen. die maandag in de krant stond. Het was voor het eerst sinds de onafhankelijkheid (1776) dat in een Amerikaans dagblad aandacht werd besteed aan een open brief van een Nederlandse partijleider. Dat was een hele troost voor de opstellers, die in eigen land op veel hoon konden rekenen.

Mark Rutte.Beeld anp

Boven het stuk stond de kop: 'Dutch Leader, Challenged by Populist, Seems to Borrow Trump Strategy' - uitgedaagd door een populist lijkt de Nederlandse leider Trumps strategie te lenen. Wat daarmee precies werd bedoeld werd niet duidelijk, maar dat deed er ook niet toe. De meeste Amerikanen hebben geen idee waar Nederland ligt, noch wie de Nederlandse leider is, laat staan dat ze weten dat hier een populist actief is. Dus niemand heeft dat stuk verder gelezen, alleen de kop deed ertoe. Louter de boodschap dat de onbekende Dutch Leader de Trumpstrategie heeft overgenomen maakte Mark Rutte in de VS in een klap drie keer zo groot en verkleinde zodoende de kans dat president Trump zijn geestverwant Wilders eerder uitnodigt op het Witte Huis dan onze premier.

De kreet Normaal. Doen. was in het stuk niet overgenomen, waarschijnlijk uit angst dat de lezers Act. Normal. als verkiezingskreet niet zouden hebben begrepen. Zelfs onder Trump zijn de Amerikanen niet gewend aan zulke korte zinnetjes. Misschien kan de VVD wel even een open bedankbriefje voor de aandacht in de New York Times publiceren, Thank. You.

Het bericht uit Nederland werd door de meeste NYT-lezers vermoedelijk gezien als een schriftelijke aanvulling op het filmpje uit Zondag met Lubach waarin Nederland zich voorstelde aan Donald Trump en de president vriendelijk verzocht na America First de tweede plaats te mogen innemen. Dat was gisteren 41 miljoen keer bekeken op Facebook en 8 miljoen maal op YouTube. Omdat onder Trump in de VS de ironie is afgeschaft - of juist tot enige communicatievorm is verheven, dat is nog niet helemaal helder - zal het verzoek waarschijnlijk binnenkort al officieel in behandeling worden genomen.

Niets is meer wat het lijkt, de satire is bittere ernst geworden. Dat de open brief van Rutte fantastische satire was, had ik ook pas na een paar keer lezen in de gaten. Telkens wanneer ik Trump weer een decreet zie tekenen over het een of ander, heb ik sterk de indruk dat hij het ook allemaal als een geweldige grap ziet. Om hem heen staan altijd drie mannen die overduidelijk heel erg hun best moeten doen om niet in lachen uit te barsten - dat mag pas wanneer de fotografen zijn vertrokken.

Advertentie voor de vvd.

Een zekere 'P.O.' had gisteren op de site We the People van het Witte Huis een petitie ingediend waarin wordt verzocht Nederland inderdaad tot de nummer twee te benoemen. 'Ze hebben er, voor alle anderen, vriendelijk om gevraagd. We'll make them great too. We can do it.' Met honderdduizend handtekeningen voor 23 februari moet de regering met een antwoord komen, dus het ziet er gunstig uit. Dankzij Lubach en de open brief van Rutte zou Nederland weleens heel snel kunnen uitgroeien tot Trumps favoriete land, kan Ponypark Slagharen binnenkort de jonge Barron Trump verwachten voor een leuk ritje en zal het aantal aanmeldingen voor een cursus Nederlands spectaculair stijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden