De ooit bedreigde tijger zit Russen nu dwars: huisdieren zijn de pineut

Een Amoertijger, in beeld gebracht met een cameraval. Beeld RV

De bescherming van de Siberische of Amoertijgers in het verre oosten van Rusland gaat zo goed dat de in aantal toenemende roofdieren steeds vaker in conflict komen met de mens. Probleemtijgers worden daarom direct opgespoord en gevangen en in opvangcentra onderzocht. Indien mogelijk worden ze op een plek ver van de bewoonde wereld weer uitgezet.

Het aantal Amoertijgers in het wild is volgens een vandaag verschenen rapport over mens-tijgerconflicten (The Way of the Tiger: a WWF report on human-tiger conflicts in the Russian Far East) toegenomen van tussen de twintig en dertig tijgers in de jaren dertig tot meer dan 500 exemplaren nu.

Toename van mens-tijgerconflicten

Mede als gevolg van het succes van het beschermingsprogramma van World Wildlife Fund for Nature en de Russische overheid neemt ook het aantal conflicten tussen mensen en tijgers toe, aldus het rapport. Tussen 2000 en 2017 vonden er 279 incidenten plaats. Het aantal incidenten is sinds 2010 verdubbeld.

Mensen worden zelden aangevallen. Het rapport telt 26 van zulke aanvallen in 17 jaar, waarbij vier mensen werden gedood en 14 gewond raakten. Die aanvallen waren vrijwel altijd uitgelokt, bijvoorbeeld doordat tijgers door stropers werden verwond. Tijgers mijden mensen en vallen alleen aan als ze zich bedreigd voelen of hun welpen willen verdedigen.

Bijna 60 procent van de geregistreerde conflicten draait om aanvallen op huisdieren (vooral honden) en vee. Daarbij worden jaarlijks tientallen huisdieren gedood. Bij de 279 conflicten zijn in totaal 33 tijgers gedood.

De aanpak

Het World Wildlife Fund for Nature en de Russische overheid hebben een systeem opgezet om mens-tijgerconflicten aan te pakken. Snelle responsteams sporen de tijgers op en vangen ze. Daarna worden ze naar een van twee opvang- en rehabilitatiecentra gebracht waar ze worden onderzocht en bekeken wordt of ze op een veilige plek kunnen worden vrijgelaten of in gevangenschap moeten blijven.

De afgelopen 17 jaar werden in totaal 24 probleemtijgers in de centra opgenomen. Dertien van hen konden weer worden uitgezet in de natuur. Zes waren zo gewond (vaak door kogels) dat ze stierven. Drie tijgers waren zo gevaarlijk of onvoorspelbaar dat ze niet terug konden in de natuur.

Wereldwijd probleem

Mens-dierconflicten komen overal ter wereld voor waar mensen en wilde dieren dicht bij elkaar leven. Het aantal conflicten neemt toe naarmate mensen en vee dieper doordringen in natuurparken en wegen, spoorlijnen en andere infrastructuur oprukken in voormalige wildernisgebieden.

In een overbevolkt land als India komen jaarlijks zo’n 350 mensen om het leven bij confrontaties met tijgers, luipaarden of olifanten. In Bangladesh werden afgelopen maanden twaalf Rohingya-vluchtelingen door olifanten gedood. Hun opvangkampen bevinden zich middenin leefgebieden van de olifanten.

Op zoek naar de Amoertijger in Rusland

Waar Nederland al van slag raakt van die enkele wolf die ons land aandoet, moeten mensen in het verre oosten van Rusland sinds jaar en dag leven met een veel gevaarlijker roofdier: de Amoertijger. Dat gaat steeds beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden