de onverwoestbare weermanPpaulusma & de lolbroeken van kanniewaarzijn

Het beste (links) en het slechtste (rechts) uit de media, in een rubriek die elke vrijdag verschijnt. Met deze week: weerman Piet Paulusma en het consumentenprogramma Kanniewaarzijn.

PAUL ONKENHOUT BEREND JAN BOCKTING

Piet Paulusma is met zijn ietwat dronken tongval, voxpop-achtige stand-ups en eeuwige oant moarn een eenvoudig doelwit voor luie cynici. Afgelopen week verlengde de Friese weerman zijn contract bij SBS6 met vijf jaar. Reden voor Filemon Wesselink om hem in De Madiwodovrijdagshow door te zagen over zijn vermeende werkverslaving ('herkent uw vrouw u nog wel?').

Gelukkig hield Paulusma zich staande. Oké, hij gaat zelden op vakantie en staat bijna dagelijks op een ogenschijnlijk willekeurige locatie in het land voor de camera, gaf hij toe. Maar hij ziet zijn vrouw ook elke dag, gaat ter ontspanning vaak een stukje lopen en heeft het graag gezellig met kennissen en vrienden.

Kijk, zo kennen we hem: Piet Paulusma, de onverwoestbaar eenvoudige weerman. En dat al sinds 1985, toen hij parttime aan de slag mocht bij Omrop Fryslân. In de winter van '95-'96 raakte hij verzeild bij SBS6, waar men iemand zocht om verslag te doen van de 'Elfstedenkoorts'.

Sindsdien ging het hard. Definitieve cultstatus vergaarde Paulusma na een YouTube-filmpje waarin hij zogenaamd werd overreden (het bleek een viral voor een autobandenmerk). Het fragment met Paulusma figureert zelfs in The Experiment, een heuse Hollywoodfilm met sterren als Adrien Brody en Forest Whitaker.

De komende vijf jaar verzekerd van tv, vanaf volgende week in de bioscoop; knappe kerel die hem dit nadoet.

Tja, hoe gaat dat, in televisieland. Iemand komt in een brainstorm op het idee om voor de VARA een programma te maken in de geest van Hoe bestaat het, een satirisch consumentenprogramma uit de jaren zeventig met Ati Dijckmeester.

Een goed idee, is het algemene oordeel. Nu nog even een modern jasje, maar ook weer niet te modern. Het compromis: Astrid Joosten mag het programma gaan presenteren.

Vervolgens wordt een team samengesteld van min of meer grappige mensen die de bizarre situaties gaan uitbeelden waarin consumenten terecht kunnen komen. De keuze valt op Annick Boer, Arthur Japin, Mike Boddé en Plien van Bennekom. Ja, ook Arthur Japin, schrijver.

Nu nog een naam. Tientallen namen passeren de revu. Er wordt gewikt en gewogen en uiteindelijk gekozen voor Kanniewaarzijn.

Kanniewaarzijn. In eerste instantie denk je aan een grap. Dit kan niet waar zijn, dat de VARA een satirisch consumentenprogramma gaat maken dat Kanniewaarzijn heet. Maar het staat er echt, in het persbericht, dat vanaf 8 april op Nederland 1 een programma wordt uitgezonden dat Kanniewaarzijn heet.

Zijn we net eindelijk een beetje gewend aan de slechtste naam aller tijden, De Madiwodovrijdagshow, krijg je dit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden