De onstuitbare opmars van Android

Een heldenstatus als Mark Zuckerberg, Bill Gates, Sergey Brin en Larry Page hebben ze er niet mee bereikt, maar Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears en Chris White zijn wel degelijk de mannen achter een van de opmerkelijkste tech-successen van de afgelopen vijf jaar. De vier richtten in 2004 de start-up Android op. Ze gingen zich bezighouden een besturingssysteem ontwikkelen voor mobiele telefoons.


Toen Google het jonge bedrijf in 2005 overnam, barstten de speculaties los over de plannen die de zoekgigant zou hebben op de markt voor mobiele telefonie. Vijf jaar later is het mobiele besturingssysteem de absolute marktleider. In het vierde kwartaal van 2010 nam het besturingssysteem van Google de hoogste positie over van Symbian, het door Nokia ontwikkelde platform. Volgens onderzoeksbureau Canalys groeide het marktaandeel van Android van 8,7 procent in de laatste drie maanden van 2009 naar 32,5 procent in die periode in 2010.


Niet verwonderlijk dus dat Android de boventoon voerde op het jaarlijkse World Mobile Congres, dat deze week plaatsvond in Barcelona. Het groene robotje dat het logo vormt van Android domineerde de beursvloer, en elke zichzelf respecterende fabrikant van mobiele telefoons lanceerde er een smartphone of een tabletcomputer die draait op het besturingssysteem van Google.


HTC, Samsung, Acer, Sony Ericsson en LG - allemaal presenteerden ze in Barcelona hun eigen Android-telefoon of tablet. Om de successen van Android te onderstrepen, strooide Google-topman Eric Schmidt tijdens zijn key-notespeech met wat cijfers; wereldwijd worden dagelijks gemiddeld 350 duizend Android-apparaten geactiveerd en in de online applicatiewinkel van het bedrijf zijn inmiddels een indrukwekkende 150 duizend programma's te koop.


Het grote succes van, en de massale aandacht voor Android in Barcelona wierp een extra schaduw over de Finse fabrikant van mobiele telefoons Nokia. Een dag voor aanvang maakte het bedrijf bekend dat het het eigen besturingssysteem Symbian een zachte dood zal laten sterven en belangrijker: dat het de mobiele software van Microsoft, Windows Phone 7, voor zijn nieuwe telefoons gaat gebruiken. Sinds de bekendmaking van de overeenkomst met Microsoft verloor het aandeel Nokia 20 procent. Topman Eric Schmidt van Google liet in Barcelona weten dat ook zijn bedrijf lang in gesprek was geweest met Nokia. Hij zei het 'teleurstellend' te vinden dat Nokia uiteindelijk voor Microsoft had gekozen en liet weten dat Nokia in de toekomst altijd welkom zal zijn.


Steve Ballmer, de topman van Microsoft, liet zich in Barcelona niet uit het veld slaan door alle aandacht voor het concurrerende platform van Google. 'Het is nu geen oorlog meer tussen apparaten, maar tussen platforms', zei Ballmer tijdens het congres. Hij voegde daaraan toe dat er wat hem betreft drie spelers bij die strijd betrokken zijn: 'iOs (het besturingssysteem van Apple, red.), Android en Microsoft.' De topman van Microsoft - dat met zijn eigen besturingssysteem voor mobiele apparaten slechts een marktaandeel heeft van 3 procent - zag daarbij gemakshalve Research in Motion, de maker van Blackberry-toestellen over het hoofd. Met zijn eigen platform heeft die partij volgens onderzoeksbureau Gartner een marktaandeel van rond de 15 procent.


Stephen Elop, de van Microsoft afkomstige nieuwe topman van Nokia, had in Barcelona duidelijk ook geen zin zich neer te leggen bij de dominante positie van Android. Hij stelde dat het grote marktaandeel van Android hem juist in de armen van Microsoft had gedreven. Het maakt het volgens hem eenvoudiger voor Nokia telefoons te produceren die zich onderscheiden van die van de concurrentie, die dus vrijwel allemaal draaien op Android.


Analisten wezen erop dat die opmerking meer was dan een praatje voor de bühne. Ook zij zien problemen waarmee Android te maken krijgt als gevolg van zijn eigen succes. 'Productdifferentiatie zal steeds lastiger worden naarmate het marktaandeel van Android blijft groeien', aldus analist Roberta Cozza.


Ook de snelle groei van Android en de lancering van nieuwe versies voor tablets en smartphones is niet alleen in het voordeel van Google, denken kenners van de markt. In Barcelona passeerden al vier varianten van Android de revue. De huidige standaard voor mobiele telefoons, Android 2.2, de opvolger daarvan met de naam Gingerbread, de nieuwe Android versie voor tablets Honeycomb (Adroid 3.0) en Android IceCream, de combinatie van Gingerbread en Honeycomb die over zes maanden wordt gelanceerd.


Dat Google nog een apart besturingssysteem heeft voor laptops, Chrome OS, maakt het er allemaal nog onduidelijker op. In een reactie op een vraag uit de zaal gaf Schmidt ruiterlijk toe dat de huidige manier van werken misschien tot te veel fragmentatie leidt. 'Onze mensen gaan soms iets te snel, excuses daarvoor', aldus de Google-topman.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden