De onpeilbare bazen van Draka
V ier kinderen van de oude industrietycoon Frits Fentener van Vlissingen beslissen komende maand over het lot van kabelproducent Draka. Het honderd jaar oude Amsterdamse miljardenconcern met 68 fabrieken in 31 landen, toch een tikje Hollands glorie, wordt Chinees of Italiaans. Chinees als het aan de vakbonden ligt; Italiaans als de directie van Draka mag kiezen.
Alles hangt af van de luimen van Annemiek (49), Cisca (48), Marthe (46) en Harold (42). Zwichten zij voor het grote geld - het bod van 1 miljard euro in contanten van het Chinese bedrijf Xinmao? Of kiezen ze voor Prysmian uit Italië, dat Draka van haver tot gort kent maar voor hun belang bijna 80 miljoen euro minder betaalt?
Want Draka mag beursgenoteerd zijn, een groot deel van de aandelen is al sinds 1985 niet van eigenaar gewisseld. 48,5 procent is in handen van één enkele grootaandeelhouder: Flint Beheer, de investeringsmaatschappij van wijlen Frits Fentener van Vlissingen. Grootindustrieel, spin in het web in het Nederlandse bedrijfsleven met familiebedrijf SHV (Makro, Mammoet, NPM Capital) en talloze commissariaten. Hij overleed in 2006 op 71-jarige leeftijd en liet zijn kinderen een miljardenerfenis na.
En die willen van Draka af, lieten ze in oktober weten. Voor de vraag aan welke koper de Fenteners van Vlissingen junior de voorkeur geven, is vooral het curriculum van Harold interessant. De jongste zoon is de meest ondernemende van het stel. Hij woonde en werkte jarenlang in Shanghai en verdiepte zich in het Chinese zakenleven. Hij werd door China gegrepen, werd bij de Kamer van Koophandel vicevoorzitter van de afdeling die de relaties van de Benelux met China versterkt en investeerde uit eigen zak een miljoen euro in een Chinese participatiemaatschappij.
'Harold heeft meer gevoel voor China dan menigeen', zegt Mathijs Smit, biograaf van (oom) Paul Fentener van Vlissingen, over wie hij in februari het boek Filosoof-Miljardair uitbrengt. Smit: 'Hij weet hoe het werkt met Chinezen, hij kent hun manier van zakendoen.'
Het toeval wil echter dat diezelfde Harold op dit moment in Rome woont. Prysmian is in dat opzicht dus niet in het nadeel. Harold is van beide markten thuis, en zal moeten kiezen tussen twee grote liefdes.
Hoewel alles in samenspraak gaat - ook met Cisca en Marthe die zich amper met de zaken bemoeien - heeft de oudste zus Annemiek bij Flint de broek aan. 'Zij is de grote baas', zegt Jonathan Ursem, die zich als coördinator van de Quote 500 jaarlijks in het familiekapitaal mag verdiepen.
Ze is president-commissaris bij SHV en heeft commissariaten bij onder meer De Nederlandsche Bank, Heineken en Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ze kan weliswaar niet in de schaduw van haar vader staan, maar komt van de kinderen het dichtst in de buurt.
In de Volkskrant Top-200 van invloedrijkste Nederlanders staat Annemiek op plek 30. In de Quote-500 neemt ze de 50ste plaats in. Ursem schat haar vermogen op 455 miljoen euro. Net als hun ouders zijn de jonge Fenteners van Vlissingen bevriend met het koninklijk huis.
Maar wat willen de erven-Frits eigenlijk met Flint Beheer? Voor de keuze tussen Prysmian en Xinmao zou het handig zijn hun strategie te kennen. Zowel de familie als de investeringsmaatschappij is echter een gesloten bolwerk. Ze zijn niet van media-aandacht gediend. Alleen de verhuizing vorig jaar, naar een duur kantoor bij de Amsterdamse Zuidas, suggereert dat ze niet alleen op de winkel passen.
Ook Smit tast in het duister over de reden dat Draka te koop staat. 'Het zou kunnen dat ze geld nodig hebben om de successierechten te betalen over de erfenis van hun vader. Of ze willen elkaar uitkopen', suggereert Smit. 'Cisca en Marthe hebben misschien geen zin meer in gezeur en hebben liever een paar honderd miljoen euro op de bank.'
Maar dan nog. SHV draait als een tierelier. Het familiebedrijf verkocht in 2008 met dikke winst de schrootdivisie, en ook de reguliere jaarwinsten mogen er zijn. 'Dankzij de dividenduitkeringen van SHV staan die miljoenen ook allemaal op de bank', weet Smit. Of zou Annemiek soms een deel van de neven en nichten uit SHV willen uitkopen?
Als het de Fenteners van Vlissingen puur om het geld gaat, kunnen ze bij de verkoop van Draka weleens de voorkeur geven aan de Chinezen. Het bod van Xinmao is bijna 20 procent hoger en wordt contant afgerekend. Het bod van Prysmian is voor de helft in aandelen. Draka heeft Flint bovendien al veel geld gekost. In 2007 leverde een aandeel Draka nog 40 euro op - inmiddels maximaal 20,50 euro (het bod van Xinmao).
Maar, zegt Smit, 'de familie is wel realistisch. Bij de Italianen weten ze zeker dat het geld morgen op hun bankrekening staat. Bij de Chinezen valt dat nog te bezien.' De principedeal met Prysmian lag er bovendien al, toen Xinmao op 22 november in de ring trad. Flint is echter geen liefdadigheidsinstelling, waarschuwt Smit. 'De familie is ontzettend zakelijk. De opbrengst staat centraal.'
Quote-redacteur Ursem is ervan overtuigd dat de erven-Frits voor Prysmian kiezen. 'Flint is geen doorsnee private equity fonds. Ze gaan niet voor de snelle winst en dan weer verder. De Fenteners van Vlissingen zijn bedrijvenbouwers.'