De onnavolgbare oplossing van Varoufakis

 

Yanis Varoufakis.Beeld anp

'Dit is pure kul, een aanfluiting en een dikke middelvinger in het gezicht van alle mensen die serieus op zoek zijn naar een oplossing voor het enorme schuldenprobleem in Griekenland.' De Amsterdamse econoom Sweder van Wijnbergen is weinig lovend over de dia die de Griekse minister Yanis Varoufakis donderdag in Brussel vertoonde tijdens de European Business Summit. 'Als ik bij die presentatie geweest was, was ik opgestaan en weggelopen. Ik heb wel wat beters te doen met mijn tijd.'

Op de dia, die maandag werd gepubliceerd door de website Politico, ontvouwt Varoufakis onder de kop 'Vooruitkijken - synergetische hervormingen' zijn plannen voor de Griekse economie. Het is een onnavolgbare tekening, waarin de minister met enkel gekleurde pijlen en kreten neerzet wat de plannen van zijn regering zijn en wie daarin een rol heeft.

Zelf onderhandelde Van Wijnbergen in de jaren tachtig namens de Wereldbank met Mexico, dat toen in grote schulden verkeerde. 'De politiek zet dan eerst de grenzen uit waarbinnen een schuldsanering moet plaatsvinden in ruil voor hervorming van de economie; dat zijn heel concrete afspraken over de arbeidsmarkt, fiscaliteit. Zo'n proces heeft niets te maken met dergelijke onzin.'

Van Wijnbergen is niet de enige die in de afbeelding het definitieve bewijs ziet dat Griekenland op geen enkele manier serieus is met hervormingen. Zo noemde Harvardhoogleraar Robbert Barro het plaatje 'echt hilarisch en onderdeel van de campagne van Griekenland om zich als zwakzinnig neer te zetten'. En de Griekse econoom George Bitros voelt zich zelfs vernederd door de 'karikatuur' die Varoufakis presenteert 'in plaats van een doordacht hervormingsprogramma'.

Niet iedereen is overigens even vernietigend. Zo concludeert de Tilburgse hoogleraar Harrie Verbon dat Varoufakis bewust 'zand in de ogen strooit' om de aandacht af te leiden van het feit dat de Grieken hun financiën niet op orde hebben, 'het woord 'taxes' staat er zelfs niet op'. Volgens Verbon speelt speltheoreticus Varoufakis bewust bad guy om er uiteindelijk voor Griekenland een goede deal uit te slepen'. Ook Barro erkent dat het tijdens onderhandelingen best nuttig kan zijn je dom voor te doen.

Maar Van Wijnbergen gelooft daar niet in, Varoufakis mag dan hoogleraar zijn geweest, als academicus stelt hij volgens Van Wijnbergen weinig voor: 'Ik had zijn naam nog nooit gehoord en ik ken echt wel iedereen in het internationale wereldje.' Hij vreest dat de Grieken en Europa dankzij Varoufakis een onnodig hoge rekening gaan betalen.

Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden