De ongeregeldheden in Caïro van minuut tot minuut.

AMSTERDAM/CAÏRO - De dag na de miljoenenmars was de sfeer in Caïro explosiever dan ooit. Lees de ontwikkelingen, tweets ter plaatse en de updates van onze correspondent Rob Vreeken ter plaatse.

Beeld epa

23.01 uur Volgens een dokter ter plaatse zijn er nog veel meer gewonden gevallen bij de rellen vandaag. Hij spreekt over meer dan 1.500, meldt Reuters.

22.54 uur
Ook tegen middernacht is het nog altijd onrustig in Caïro. Het Tahrirplein staat nog altijd vol met mensen. Demonstranten vrezen actie van de politie nu zij denken dat het leger hen niet langer zal beschermen. Maar toch een grootscheepse aanval van een van beide kanten lijkt het ook niet te komen. Veel demonstranten zullen waarschijnlijk weer de hele nacht op het plein blijven.

22.37 uur
Het aantal doden dat gevallen is tijdens de ongeregeldheden vandaag in Caïro is opgelopen naar drie. Dat heeft de minister van Volksgezondheid gezegd op de Arabische televisiezender Al Alabiya.

Op het Tahrirplein staan betogers inmiddels nog altijd tegenover Mubarak-aanhangers. Op televisie is te zien dat beide partijen elkaar bestoken met Molotovcocktails. Het lijkt er niet op dat de demonstranten van plan zijn naar huis te gaan, waartoe vice-president Suleiman had opgeroepen.

22.21 uur
Het aantal betogers op het Tahrirplein (Bevrijdingsplein) is woensdagavond laat aanzienlijk geslonken, maar het plein is zeker nog niet leeg. De nog resterende demonstranten gaan pas weg als Mubarak per direct opstapt. Omstanders brengen de volhardende betogers in het donker eten en drinken, meldt Al Jazeera. Er zijn geruchten dat het leger vanavond nog wil ingrijpen, en het plein wil schoonvegen.

21.48 uur
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft vandaag gesproken met de Egyptische vice-president Suleiman. Zij heeft benadrukt hoe belangrijk het is dat degenen die het geweld in Caïro aanwakkerden, daarvoor verantwoordelijk worden gehouden, en dat de machtsoverdracht nu moet beginnen.

21.24 uur
Het lijkt weer onrustiger te worden in de Egyptische hoofdstad Caïro. Op de televisiezenders Al Jazeera en CNN is te zien hoe nog steeds veel mensen zich hebben verzameld op het Tahrirplein. Er zijn schoten gehoord, en vanaf omringende daken worden molotovcocktails gegooid. De betogers houden zich niet aan de avondklok, maar protesteren door.

21.02 uur
Het aantal gewonden van de rellen van vandaag is gestegen tot 611, volgens de minister van Volksgezondheid.

20.52 uur
De Egyptische vice-president heeft alle demonstranten opgeroepen naar huis te gaan en de avondklok in acht te nemen om zo de rust te bewaren. Hij benadrukte dat zijn oproep zowel bedoeld is voor tegenstanders van Mubarak als voor zijn aanhangers. Volgens de vice-president kan er pas een dialoog met de oppositie plaatsvinden als de protesten zijn afgelopen.

20.50 uur
De Egyptische oppositieleider Mohammed ElBaradei heeft het leger opgeroepen een einde te maken aan de aanvallen van aanhangers van president Hosni Mubarak op antiregeringsbetogers. Het leger moet ingrijpen om de levens van burgers beschermen, zei ElBaradei woensdagavond tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera, die in Egypte al enkele dagen niet meer te ontvangen is.

20.26 uur
Volgens Mark Rutte zijn in Egypte 'snelle en praktische hervormingen op politiek, sociaal en economisch terrein' nodig. Hij zal dat vrijdag bepleiten op de Europese top in Brussel, zo liet zijn woordvoerder woensdag weten.

20.22 uur
Barack Obama heeft gisteravond ook gesproken met koning Abdullah van Jordanië over de situatie in Egypte.

20.06 uur
Ook NOS-correspondente Nicole Le Fever meldt dat het weer rustiger wordt in de stad. 'Er zijn al een tijdje geen gevechten geweest of schoten gelost. Ook zijn de brandjes geblust. Maar de sfeer is nog wel zeer gespannen.'

19.47 uur
Het lijkt weer iets rustiger te worden in de Egyptische hoofdstad. Er zijn weinig berichten meer van schietpartijen of branden in de stad.

19.31 uur
De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Egypische president Hosni Mubarak 'duidelijk overgebracht' dat 'de tijd voor verandering is gekomen'. Dat heeft de woordvoerder van het Witte Huis gezegd.

19.09 uur
De belangrijke functionaris uit het bericht hieronder zegt ook dat een loyale aanhanger van Mubarak de pro-Mubarak aanhangers vandaag de straten opstuurde om de Egyptische betogers te intimideren.

19.07 uur
Een belangrijke Amerikaanse functionaris denkt dat er onder de vertrouwelingen van Mubarak debat heerst of de president niet meer zou moeten doen, om aan de eisen van de betogers tegemoet te komen, meldt persbureau Reuters. Het geweld op de straten zou ertoe kunnen leiden dat ook het leger de druk daartoe verhoogt.

19.04 uur
Volgens de minister van Volksgezondheid zijn de gewonden geraakt door stenen of andere projectielen. Schotwonden zijn er niet gemeld.

18.49 uur:
De Egyptische minister van Volksgezondheid heeft op de staatstelevisie gemeld dat er vandaag één dode en 403 gewonden zijn gevallen.

18.46 uur:
Ook CNN meldt niet schoten en molotovcocktails op het Tahrirplein, en in de omliggende straten.

18.35 uur:
Er is onduidelijkheid over de ernst van de situatie in Caïro. Grote nieuwsstations melden dat het rustiger wordt, maar Volkskrantverslaggever Rob Vreeken meldt dat er zojuist recht voor zijn hotel nog geschoten werd. Ook is daar veel geschreeuw en lawaai op straat. Het Tahrirplein is erg groot, dus als er aan de ene kant van het plein iets gebeurd, is dat aan de andere kant van het plein niet eens te zien.

18.16 uur:
Even teruglezen wat er vandaag allemaal is gebeurd? Lees hier een overzicht van de gebeurtenissen van vandaag.

18.14 uur:
De rust lijkt nog meer terug te keren in Caïro. Zelfs Al Jazeera is nu aan het terugblikken.

18:00 uur:
Twee Molotov cocktails zouden zijn gegooid op de stoep van het Nationaal Museum.

17.44 uur:
Op het Tahrirplein zelf zijn nu een stuk minder mensen en is het betrekkelijk kalm. In de straten rondom het plein is het nog wel onrustig.

17.38 uur:
Ook persbureau AFP meldt dat er vandaag minimaal 500 gewonden zijn gevallen op en rond het Tharirplein. AFP baseert haar cijfers op gegevens van de medische instanties.

17.25 uur:
In de tweede stad van Egypte, Alexandria is het vandaag niet tot confrontaties gekomen, zo meldt CNN.

17.14 uur:
De waterkanonnen zijn inderdaad gebruikt om de vlammen van vier brandbommen, te doven, meldt Reuters. CNN spreekt van Molotov cocktails.

17.04: Reactie Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken van de EU op Al Jazeera:
'Het is essentieel dat er geen geweld wordt gebruikt. Mubarak moet een plan laten zien. Hij moet in contact komen met de Egyptenaren, zodat er een ordentelijke transitie kan plaatsvinden. Het moet weer kalm worden. Als het volk verandering wil, moet de regering daar naar luisteren.'

16.58 uur:
Er worden waterkanonnen ingezet, Het is nog niet duidelijk of ze worden gebruikt om het plein schoon te vegen of om kleine brandjes te blussen.

16.46 uur:
Voor het eerst proberen ambulances het plein te bereiken. Al Jazeera spreekt inmiddels van vijfhonderd gewonden.

16.42 uur:
Terwijl de duisternis invalt op het Tahrirplein duurt de chaos voort. Supportest van Mubarak zouden grote stenen blokken vanaf daken van gebouwen gooien, meldt persbureau AFP. Al Jazeera heeft beelden laten zien van een brandend object dat van een gebouw werd gegooid.

16.39 uur:
De VS roepen beide partijen nogmaals op om geen geweld te gebruiken.

16.34 uur:
Oppositieleider ELBaradei roept het Egyptische leger op om in te grijpen. 'Ze moeten Egyptische levens beschermen', aldus ELBaradei.

16.27 uur:
Volgens nieuwszender Al Jazeera rollen er tanks het Tahrirplein op. Het leger blijft ontkennen dat er schoten zijn gevuurd, maar een verslaggever ter plaatse kan ze horen.

16.03 uur:
Amerika laat in een officiële reactie weten dat het 'bezorgd is dat journalisten worden aangevallen'. Premier David Cameron van het Verenigd Koninkrijk stelt dat het 'gebruik van geweld door het regime onacceptabel is'.

Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon laat weten dat hij 'ernstig bezorgd is om het geweld in Egypte'.

16.00 uur:
Terwijl de avondklok ingaat en de chaos onverminderd doorgaat, ontkent het leger schoten te hebben gelost. Andere media melden dat het gaat om waarschuwingsschoten.

15.54 uur:
RTL-correspondent in Caïro Roel Geeraerdts meldt dat de neergestoken journalist van Al-Arabiya zou zijn overleden. Geeraerdts en zijn cameraman zijn ook belaagd, toen ze in een buitenwijk van de Egyptische hoofdstad aan het filmen waren.

15.48 uur:
Er lijkt nu nu ook met traangas te worden geschoten. Volgens Al Jazeera doet het leger dit, omdat het mensen wel bewegen naar huis te gaan. Over een kwartier gaat de avondklok in, er cirkelt een helikopter boven het Tahrirplein. Er zijn enorme witte traangas-wolken.

De zogenaamde frontline is nabij het nationaal museum. Daar wordt over en weer met stenen gegooid. Hier worden de drie ingenomen voertuigen als schuilplekken gebruikt.

15.47 uur:
Ook de Egyptische staatstelevisie doet nu verslag van het Tahrirplein.

15.29 uur Verslaggever Rob Vreeken
'Ik hoorde zojuist geweerschoten op het Tahrirplein. Het geluid komt uit de buurt van Talaat Harb. Er is heel veel gejoel en geschreeuw. Er is geen sprake van traangas.

'De anti-Mubarakmensen staan nog steeds op het plein. Ik sta nu op mijn balkon met uitzicht op het plein. Het is buiten te gevaarlijk.

'Over een uur valt de duisternis over het plein. Dan wordt de sfeer vaak nog grimmiger.'

15.25 uur:
Reuters meldt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken van Egypte niet wil dat de Verenigde Staten zich met de interne politieke aangelegenheden bemoeien.

15.17 uur:
Een vrouwelijke anti-Mubarakbetoger vertelt aan Al Jazeera: 'De hele week zijn er geen gewonden geweest en ging alles goed. Nu is het zo chaotisch. Er zijn hier duizenden vrouwen en kinderen. Ze proberen ons af te sluiten, maar wij geven niet op. We gaan door.'

Update:
Nu zouden de drie legervoertuigen weer door anti-Mubarakbetogers zijn overgenomen. Dat geeft maar weer aan hoe diffuus en chaotisch de situatie is.

15.11 uur:
De Egyptische overheid ontkent dat er politiemannen in burger actief zijn onder de pro-Mubarakbetogers.

15.05 uur:
Er lijken geweerschoten te klinken op het Tahrirplein. Dat zouden waarschuwingsschoten kunnen zijn. Drie legervoertuigen zijn overgenomen door pro-Mubarak activisten, meldt Al Jazeera.

15.01 uur
: De EU roept Mubarak op om de transitie van de macht 'zo snel mogelijk' te starten.

14.56 uur:
De Moslim Broederschap laat weten 'niet toe te staan dat Mubarak tot september aanblijft als staatshoofd'. ElBaradei noemt de huidige chaos 'criminele daden door een crimineel regime'.

14.50 uur:
Ook CNN praat weer over gevechten. Al Jazeera stelt zelfs dat supporters van Mubarak machetes bij zich hebben. Het leger grijpt nog steeds niet in.

14.45 uur:
Volgens CNN wordt er niet meer met stenen gegooid op het Tahrirplein, maar zingen de verschillende groeperingen samen 'we zijn allen één'. Andere media bevestigen dit nog niet.

14.44 uur:
Sterverslaggever Anderson Cooper van CNN zou een aantal keer op zijn hoofd zijn geslagen door pro-Mubaraksupporters, meldt The Guardian.

14.36 uur:
Het kabaal op en rond het Tahrirplein is oorverdovend. Verslaggevers komen maar moeilijk boven de herrie uit. Mensen schreeuwen, er klinken toeters. Iedereen rent woedend achter elkaar aan.

14.33 uur:
Volgens de oppositie bevinden zich veel politie-agenten in burger onder de aanhangers van Mubarak. Het leger grijpt nog steeds niet in.

14.27 uur:
Reuters spreekt inmiddels van tientallen gewonden. Al Jazeera houdt het op 'minstens honderd in het afgelopen uur'.

14.23 uur:
Ondertussen zendt de Egyptische staatstelevisie beelden uit van vreedzame pro-Mubarak betogingen.

14.22 uur:
Al Jazeera meldt dat een verslaggever van Al Arabya is neergestoken. Ook zouden de pro-Mubarakbetogers op zoek zijn naar verslaggevers van Al Jazeera. Volgens The Guardian zijn een aantal Spaanse journalisten omsingeld door aanhangers van Mubarak.

14.16 uur: Tweets van verslaggever Dan Nolen van Al Jazeera:
'Acht mannen op een paard + één op een kameel reden net in op de muur van anti-regeringsbetogers. Geschifte toestanden die ik nog nooit heb meegemaakt!' 'De regeringstroepen grijpen nog niet in.'

14.11 uur:
Oppositieleider ELBaradei heeft zijn oproep herhaald dat Mubarak nu moet opstappen. Hij beschuldigt de regering van het 'bang maken van de bevolking'.

14.10 uur:
Inmiddels is op beelden te zien dat de situatie steeds verder uit de hand loopt. Overal raken mensen slaags met elkaar. Het is vaak onduidelijk wie bij welke groepering hoort. Overal rennen mensen, het lawaai is enorm, de sfeer enorm opgewonden.

14.00 uur:
Reuters meldt dat er tien gewonden zijn gevallen op het Tahrirplein, waar rookbommetjes zijn afgegaan. Inmiddels rijden demonstranten op zo'n vijftig kamelen en paarden het plein op. Al Jazeera meldt dat het om gewapende pro-Mubarak aanhangers gaat, die 'joden en leugenaars' naar journalisten schreeuwen.

13.54 uur: Rob Vreeken:
'De aanhangers van Mubarak zijn weer van het Tahrirplein verdwenen. Er waren schermutselingen en ze waren ver in de minderheid.

'De sfeer is totaal anders dan gisteren, toen het eigenlijk één groot feest was.'

13.45 uur: Ook in de zijstraten van het Tahrirplein zijn voor- en tegenstanders slaags geraakt.

13.38 uur:
Al Jazeera spreekt van chaotische toestanden op het Tahrirplein. Volgens een verslaggeefster wordt er volop met stenen naar elkaar gegooid en is er sprake van een paniekerige situatie, waarbij honderden mensen opeens in paniek probeerden weg te vluchten.

Veiligheidstroepen laten zich vooralsnog niet zien, hoewel er wel geruchten zijn dat de politie de pro-Mubarakgroepen steunen.

13.29 uur Correspondent Rob Vreeken vanaf het Tahrirplein:
'De sfeer hier is uiterst gespannen. Opeens is er van alles aan de hand. Een klein half uur geleden kwam een groepje van zo'n 200 pro-mubaraksupporters het plein om marcheren. Ze staan met z'n allen op een verhoging, roepen leuzen en dragen foto's van Mubarak.

'De anti-Mubarak'ers staan daar in grote getale omheen. De mensen zijn slechts gescheiden door een ring van vrijwilligers. De politie is nergens te bekennen. Het is een uiterst opgefokte situatie.

'In tegenstelling tot gisteren zijn er nu wel een aantal gewonden, die worden weggedragen naar de moskee. Ook worden er onruststokers uit de menigte geplukt. Nu liggen er zo'n vijf arrestanten op een hoopje voor me in een zijstraatje.

'Dit moet wel uit de hand lopen. Er is een grote kans op provocaties.'

13.22 uur:
De Britse premier David Cameron roept op tot een 'snelle transitie van de macht' in Egypte. 'De transitie moet snel en geloofwaardig zijn en het moet nu starten', zo zei Cameron tegen het Britse parlement. 'Hoe sneller het tijdspad, hoe meer kans op stabiliteit.'

13.19 uur:
Voor- en tegenstanders van de Egyptische president Hosni Mubarak zijn vandaag op het Tahrir-plein in Caïro met elkaar slaags geraakt. Een fotograaf van AP zag dat mensen elkaar te lijf gingen met stokken. Er is een onbekend aantal gewonden gevallen.

Beeld afp
Beeld Getty Images
Beeld afp
Beeld epa
Beeld epa
Beeld epa
Beeld epa
Screenshot Al Jazeera
Voor- en tegenstanders raken slaags op het Tahrirplein.Beeld ap
Beeld Getty Images
Pro-Mubaraksupporters nemen bezit van het Tahrirplein.Beeld ap
Beeld epa
Beeld epa
Beeld epa
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden