De onderwijzer is meer dan babysitter

‘Daarom heb ik een streep gezet door de basisvorming en het studiehuis afgeschaft’, aldus Maria van der Hoeven, in de Volkskrant van 4 november....

In 1999 zijn in de bovenbouw van havo en vwo de vier profielen en de studielastbenadering wettelijk ingevoerd. Maar het studiehuis, in de vorm van zelfstandig leren door de leerlingen, was niet meer dan een krachtige aanbeveling van overheidswege. Scholen mochten het studiehuis ook naar eigen inzicht vorm geven.

Wat niet wettelijk is ingevoerd, kan ook niet worden afgeschaft. De scholen die positieve ervaringen hebben opgedaan met hun studiehuis zullen daar na 2007 dus gewoon mee door kunnen gaan.

Vanwege mijn werk ben ik gewend het bovenstaande uit te leggen aan docenten. Ik had niet verwacht het ook aan de minister te moeten doen.

Loenen aan de Vecht Helge Bonset

Teamsport
In modern, progressief en nieuw onderwijs wordt veel waarde gehecht aan vaardigheden als samenwerken, eigen verantwoordelijkheid en creatieve vraaggestuurde oplossingen. Maar waarom zijn gymnastiek (teamsport!) en handenarbeid dan nooit serieus genomen?

Teamsport
Haarlem Henny Jellema

Deltaplan
Willen verantwoordelijke bewindslieden nu eindelijk eens ophouden met hun publiekelijke minachting voor en onderschatting van het onderwijs (Betoog, 4 november)?

Deltaplan
Studenten kunnen een bijdrage leveren aan het onderwijs, ze kunnen daarnaast ervaren ‘hoe leuk het is om met kinderen te werken’. Het is niet leuk om met kinderen te werken, het is een beroep waarbij nogal wat komt kijken, een beroep dat veel verantwoordelijkheid veronderstelt.

Deltaplan
Zelfs studenten die een lerarenopleiding volgen, hebben een aantal jaren en goede begeleiding nodig om de basisvaardigheden in hun vingers te krijgen.

Deltaplan
Denkt het CDA nu werkelijk dat de leerkrachten in het basisonderwijs zullen staan juichen om een stuntelende student die naast zijn studie economie nog even leuk de kinderen wat rekenen bijbrengt? Onderwijs is geen babysitten.

Deltaplan
Behalve dat het meer werk met zich meebrengt voor de leerkrachten die worden opgezadeld met deze didactische onbenullen, wordt het onderwijs verder uitgehold door nog meer onbevoegden voor de klas te zetten.

Deltaplan
Neem het onderwijs nu eindelijk eens serieus en investeer! Investeer in goede leerkrachten, die zich ervoor verantwoordelijk voelen kinderen en jongeren voor te bereiden op vervolgstudies. Het onderwijs heeft een Deltaplan nodig, geen Hans Brinker.

Deltaplan
Baarn Jos Josso

Hoop doet leven
In het belang van onze kinderen, de jeugd van nu en de maatschappij van straks: hou op met het gemopper en geklaag over onderwijs!

Hoop doet leven
Wat is goed onderwijs? Hoe leren kinderen? Wat moeten ze weten? Opvoeden of kennis stampen? Begeleiden of wegsturen? Iedere dag weer komen al die dilemma’s langs. Iedere dag weer kun je ervoor kiezen om te mopperen, te klagen, je gelijk te bediscussiëren of de uitdaging aan te gaan, kansen te zoeken, vertrouwen te hebben.

Hoop doet leven
Ik ga al 28 jaar iedere dag met plezier naar school en ik ben er trots op! Iedere dag weer zet ik mij enthousiast, vol vertrouwen en goede moed in om het maximale te halen uit de kinderen, ons personeel, de schoolorganisatie en mezelf. Het is zaaien, ploegen en oogsten. Alles is aan verandering onderhevig, dat hoort bij het leven. De kunst is er een draai ten goede aan te geven. Ik vind dat je niet bang moet zijn fouten te erkennen om vervolgens nieuwe mogelijkheden uit te proberen.

Hoop doet leven
In mijn werk maak ik dankbaar gebruik van ideeën, kennis en ervaring van anderen, maar blijf mijn eigen weg zoeken in het doolhof van onderwijs en alles wat het met zich meebrengt. Kinderen op weg naar volwassenheid hebben de behoefte gezien en gehoord te worden, serieus te worden genomen en toekomstperspectief te hebben of te krijgen.

Hoop doet leven
Deze basisbehoeften zijn niet aan verandering onderhevig. Het is aan schoolleiders om (nieuwe) scholen, onderwijsvormen, leerconcepten te bouwen op deze pijlers.

Hoop doet leven
Hoop doet leven, dat geldt ook voor de scholen; voor leerlingen en personeel.

Hoop doet leven
Hoofddorp Nel van Neerven,

Hoop doet leven
directeur Hoofdvaart College

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden