De Ondergang

Scheringa heeft gelijk. Hij is kapotgemaakt, door een samenzwering van schuldigen

Wie is er schuldig aan de ondergang van DSB Bank? In de eerste plaats natuurlijk Pieter Lakeman. Mei Li Vos (PvdA) zei het maandag nog: ‘Die Lakeman had zijn kop moeten houden.’ Vroeger was het bij de sociaal-democraten altijd de schuld van ’t kapitaal, maar nu van Pieter Lakeman. Had die zijn kop gehouden dan had Dirk gisteren gewoon nog een paar achtergestelde depositootjes aan de man gebracht.

Had AZ de klapper tegen Arsenal met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Nu is het afwachten of de curator geen beslag legt op de overwinningspremie. Hebben die jongens er natuurlijk geen zin meer in, want die zitten ook allemaal met een Scheringa-tophypotheek.

Die Hertsenberg van Radar is trouwens ook al maandenlang héél negatief bezig over DSB. Als die haar kop had gehouden had ik het ook allemaal nog moeten zien.
Gerrit Zalm wist alles, zei Dirk laatst bij NOVA, dus ook van die koopsompolissen met tachtig procent provisie. Kwestie van checken of Gerrit zelf een paar van die dingen heeft aangeschaft. Zo niet, dan is hij schuldig. Zo ja, dan snapte hij de leugens in zijn eigen verkoopfolders niet en is hij ook schuldig.

Het is ook de schuld van Ed Nijpels. Die zat in de raad van commissarissen en had niks door (schuldig) of juist wel (schuldig). Het is ook de schuld van Frank de Grave (eveneens VVD). Hij stapte afgelopen zomer na drie maanden op en toen wist je al: stront aan de knikker, tijd om de spaarrekening leeg te trekken.

Het is zéker ook de schuld van Robin Linschoten. Als het de schuld is van drie VVD’ers vóór je, maak je mij niet wijs dat de vierde onschuldig is. Je hoeft trouwens maar even naar Linschoten te kijken om te weten dat die hoogstpersoonlijk nog wat verzekeringetjes heeft weggezet bij vrienden en bekenden.

De ellende begon met de deregulering van het bankwezen onder Kok I en Kok II (1994-2002). Dus het is Wim Kok zijn schuld. En omdat Gerrit Zalm al die tijd minister van Financiën was, is het nóg een keer Gerrits schuld. Die staat er zo langzamerhand gekleurd op.

Het is ook de schuld van Louis van Gaal, want die vertrok bij de landskampioen. Dat doen trainers nooit, dus dat was zeer verdacht. Dat had toen al tot een bankrun kunnen leiden. Louis had zijn verantwoordelijkheid jegens de kleine spaarders en fans moeten nemen en in Alkmaar moeten blijven. Dan had AZ op kop gestaan en DSB nog fier overeind, dat weet ik wel zeker. Het is ook de schuld van Ronald Koeman, die neptrainer.

En het is natuurlijk de schuld van Nout Wellink van De Nederlandsche Bank. Die wist alles al maanden, net als met Icesave, maar die trekt dan niet aan de bel. Nout zie ik er voor aan eerst zijn spaargeld in IJsland te parkeren en daarna de schadevergoeding van Wouter vanwege de leuke rente te stallen bij DSB. En zoiets is dan president van je nationale bank. Nout gaat zelf nog een keer failliet zonder dat-ie het in de gaten heeft.

Het is ook de schuld van Hans Hoogervorst van de AFM. Die was wel bezig met onderzoek, maar dat gaat dan zo traag dat de bank al weg is voor Hans klaar is.
Omdat premier Balkenende Dirk meermaals de hemel in prees, dacht Dirk dat hij gewoon op de ingeslagen weg kon doorgaan met de zegen van de premier. Het is ook heel erg de schuld van Jan Peter Balkenende.

De doodsteek kwam afgelopen maandag met de openingskop van deze krant: ‘Voortbestaan DSB aan zijden draad’. Kun je net zo goed meteen schrijven dat de boel wordt opgedoekt. Het is de schuld van Pieter Broertjes van de Volkskrant en het is de schuld van het lek.
Dirk Scheringa heeft gelijk. Hij is kapotgemaakt, en wel door een samenzwering van schuldigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden