De onbehandelbare zomerdip

Nederlanders hebben een kort lontje, we zijn kort aangebonden, blijkt uit onderzoek. Er was een SIRE-campagne voor nodig om dat onder ogen te zien....

Weert Schenk

De glanzend zwarte auto dreigt hard door te rijden, maar stopt toch op het allerlaatste moment voor het zebrapad. ‘He ouwe klootzak. Uitkijken’, schreeuwt de bestuurder door zijn geopende raam naar een geschrokken bejaarde op een scootmobiel.

Even verder ontstaat hevige ruzie voor een zojuist afgebrand pand, waarin een winkel voor de tweedehands kleding was gevestigd. Een vrouw eist een broek terug die op de stoep in een van de zakken met gered materiaal moet liggen. Ze maakt de twee eigenaressen van de winkel uit voor ‘wijf’ en ‘teef’, die huilend maar tevergeefs om begrip vragen.

Een paar uur later gooit op een café-terras een man bij het vertrek een bacardi-cola om op een ander tafeltje. Hij verontschuldigt zich en biedt een nieuw drankje aan. Maar zijn buurman is boos; er dreigt een vechtpartij. Omstanders houden de twee uit elkaar.

Zijn mensen agressiever bij hogere temperaturen? De geleerden zijn het er niet over eens. Voor zover er onderzoek is gedaan, heeft het geen eensluidend antwoord opgeleverd.

De ogenschijnlijke toename van onderlinge conflicten lijkt eerder een indirect gevolg van het mooie weer. Er wordt meer op straat geleefd, waardoor ruzies sneller de aandacht trekken.

Bij de politie komen dezer dagen beduidend meer klachten over overlast binnen. Dat is verklaarbaar. Ramen staan open, kinderen schreeuwen in badjes, baby’s huilen, muziek dendert over alle tuinen, er is een barbecue met gasten die te hard lachen of anders hindert de rook de buren wel.

Bij warm weer wordt er meer alcohol gedronken. Dat leidt weer tot ruzies, scheldpartijen en klappen. Maar het is niet bewezen dat hitte op zichzelf agressie losmaakt, zoals mensen in lange, grauwe winters last kunnen krijgen van depressies en zelfmoordneigingen. Dat tijdens een hittegolf bijvoorbeeld meer mensen worden vermoord, staat niet vast.

Er schijnt een (kleine) groep Nederlanders te zijn, die in de zomer depressief wordt. Ze kunnen niet goed tegen de zon en de warmte. Winterdepressies zijn met lichttherapie te bestrijden, maar wat helpt tegen de zomerdip?

Zon, een onbewolkte lucht en een graadje of dertig is in eerste instantie leuk. Maar als het een tijdje voortduurt, bezorgen dit soort weersomstandigheden een ongemakkelijk gevoel. Het zweet staat op het voorhoofd, de kleren plakken aan het lijf en ook in huis of op het werk kan niet worden ontkomen aan de warmte. Velen slapen slecht met dit weer.

Slaapgebrek, lusteloosheid, gebrek aan concentratie, samen te vatten als een slechte stemming, laten mogelijk het toch al korte lontje sneller ontvlammen. Maar anderzijds: er is altijd wel wat dat een pesthumeur veroorzaakt. Is het niet de hittegolf, dan is het wel aanhoudende kou en regen dat mensen chagrijnig maakt.

Weert Schenk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden