De omroepmannen zijn stilletjes dit jaar

Moeilijke tijden voor de oude 'verzuilde' omroepclubs. Zelfs de programmamakers vragen zich af of die zuilen een krachtige publieke omroep niet in de weg zitten....

Van onze verslaggeefster Wilma de Rek

Vorig jaar verdedigde Slangen zich op het congres nog met verve tegenover sprekers die akelige dingen zeiden over de publieke omroep in het algemeen en de omroepverenigingen in het bijzonder. Dit jaar houdt de KRO-baas zich stil. 'Ach, misschien verdwijnen we wat meer naar de achtergrond', zegt hij vriendelijk glimlachend als hem om een verklaring wordt gevraagd.

Het programmaboekje vermeldt weliswaar dat de traditionele toespraak van de staatssecretaris Media (Medy van der Laan van D66, dit jaar) zal worden gevolgd door 'een discussie met de voorzitters van de omroepen'; maar in plaats daarvan nemen Fons van Westerloo, Bart in 't Hout en Harm Bruins Slot plaats op de knalgele bank op het podium. En dat zijn geen omroepvoorzitters, dat zijn de hoogste bazen van respectievelijk de Holland Media Groep (sinds gisteren omgedoopt in RTL Nederland), SBS en de publieke omroep, die van de staatssecretaris volgend jaar 40 miljoen euro moet bezuinigen.

Ze hebben minzaam naar de toespraak van de staatssecretaris geluisterd en ze hebben stilletjes geconstateerd dat die weinig te melden had; het enige nieuws in haar speech was dat in de wet wordt vastgelegd dat de drie grote televisiebedrijven SBS, RTL en de publieke omroep elk niet meer dan eenderde van de televisiemarkt in handen mogen krijgen.

Over de toekomst van de publieke omroep zegt Van der Laan niet veel meer dan dat die 'zelf de regisseur moet zijn' van zijn eigen toekomst. En dat is precies wat Harm Bruins Slot van plan is. In zijn toespraak vraagt hij de overheid om 'heldere en toetsbare doelstellingen'. In de huidige Mediawet staat weliswaar omschreven hoeveel procent van zijn zendtijd de publieke omroep aan kunst, cultuur en educatie moet besteden, maar liever ruilt Bruins Slot die voorgeschreven percentages in voor een prestatiecontract met de overheid. 'Geef ons targets, want wij hebben het recht daarop afgerekend te worden, en niet op gekweekt sentiment.' Maar dan moet de Mediawet wel worden aangepast.

Het omroepbestel knarst en piept aan alle kanten. Een dag voordat Bruins Slot in Studio 21 de Mediawet ter discussie stelt, bereidde een paar honderd meter verderop een groep verontruste programmamakers hun bijeenkomst met de bestuursvoorzitter voor die vandaag, donderdag plaatsheeft. Twee weken geleden openden ze een internetsite, www.bezorgdeomroepmedewerkers.nl, en inmiddels hebben zich meer dan tweehonderd programmamakers op die site gemeld. De bezuinigingsopdracht van het ministerie blijkt het startschot te vormen voor een fundamentele discussie over de toekomst van de publieke omroep. 'De omroepverenigingen dreigen te overleven en de publieke omroep gaat eraan', stelde dinsdag initiatiefneemster Hetty Lubberding (AVRO).

Frans Slangen van de KRO, woensdag: 'De omroepen hebben meer bestaansrecht dan ooit tevoren. We zijn verankerd in de maatschappij. Dat moeten we koesteren.' En voort gaat hij, op naar het volgende programma-onderdeel: Televisie en Taboes onder leiding van Theo van Gogh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden