De olijfboomgaard is nu een maanlandschap

De slaapkamer van de 12-jarige Rami Rajoub zit vol kogelgaten, één zit er nog vast in de bontgekleurde deken op zijn bed....

'Hoe kunnen ze het over een staakt-het-vuren hebben', raast Rajoub. 'Dit is een eenzijdige oorlog van Israël tegen de Palestijnse bevolking.' De Amerikaanse eis van een totale en onmiddellijke stopzetting van het geweld van beide kanten vindt hij oneerlijk.

Rajoub zegt dat de aanval geen verandering brengt in zijn opstelling tegenover de Israëli's. Die zeggen trouwens dat er vanuit het huis geschoten werd. 'Ik heb al veel te verduren gehad van de Israëli's', zegt Rajoub. 'Ik heb 17 jaar in hun gevangenissen doorgebracht, maar mijn persoonlijke gevoelens houd ik in mijn hart.'

Toch wegen de persoonlijke gevoelens van de Palestijnen zwaar mee bij de mogelijke implementatie van het Mitchell-rapport. De eerste stap die het rapport aanbeveelt, is het staken van de strijd. Het geweld is de laatste tijd echter te overweldigend aanwezig om genegeerd te worden.

De ooit groene olijfboomgaard tegenover het Grand Park hotel in Ramallah is veranderd in een maanlandschap. De bomen zijn grotendeels omvergeblazen door de explosie van een bom van een F-16 gevechtsvliegtuig. Een grijs poeder bedekt alles, van het doelwit is niets meer over, alleen een krater en een hoop beton.

De vernietiging die de zware bom heeft aangericht, is niet te vergelijken met de inslag van tankgranaten en raketten. Die laten gapende gaten na, hier is alles weggevaagd. Het doelwit was een oud gebouwtje dat werd gebruikt als een geïmproviseerde barak door leden van Yasser Arafats Force 17.

Zelfs als het zou gaan om een 'legitiem doel', na de Palestijnse aanslag in Netanya waarbij vijf Israëli's omkwamen, dan nog moet de wijsheid worden betwijfeld van het inzetten van zulke vernietigingswapens in het centrum van een stad. Het Grand Park hotel staat op nog geen dertig meter van de rand van de krater.

'Op het moment van de inslag was er een trouwreceptie aan de gang', vertelt een ooggetuige. 'Een groepje kinderen was buiten aan het spelen, aan deze kant op het terras. Ze hebben drie uur lang niet gesproken van de schok.'

Jibril Rajoub noemt de Israëlische regering een groep 'bloeddorstige gangsters'. De enige manier om het geweld een halt toe te roepen, zegt hij, is een eind aan de Israëlische bezetting en de totale ontmanteling van de nederzettingen. Anders dan het Mitchell-rapport stipuleert, wil hij niet proberen het geweld in te dammen voordat Israël zich tot die stappen verplicht.

'Wat hebben ze het nu over terreur, de nederzettingen zijn de ergste terreur', zegt Rajoub. Vanuit het versplinterde slaapkamerraam van zijn zoon, is de nederzetting Beit El te zien. De tankgranaten kwamen mogelijk uit die richting, of van de kant van het Ayosh-kruispunt waar de afgelopen acht maanden tientallen Palestijnen zijn gedood in confrontaties met de soldaten die de toegangsweg tot Beil El bewaken.

Het kruispunt is niet meer in gebruik en om Beit El te bereiken moet al het verkeer door het legerkamp dat de nederzetting beschermt. Op de wegen rond Beit El zijn de afgelopen maanden talloze Israëli's beschoten en soms gedood door Palestijnse schutters.

'Ik ken vrouwen die al drie, vier maanden de nederzetting niet hebben verlaten', zegt Toba Frenkel die al bijna 20 jaar in Beit El woont.

In Beit El zelf is het ook niet altijd veilig. 'We worden regelmatig beschoten. Vooral de kinderen worden daar erg bang van', zegt Frenkel. Ze wil echter van geen wijken weten. 'Als het hier slecht is, is het in de rest van het land nog slechter. Kijk maar naar de bommen in Jeruzalem, Netanya en Petah Tikwa'.

Ze gelooft dan ook niet in het stopzetten van de bouw in de nederzetting. 'Daar is het Arafat niet om te doen, het geweld is gericht tegen het bestaan van Israël. Wij hebben hem alles aangeboden en constant gestes gemaakt, maar hij heeft alles afgewezen en voor het geweld gekozen.'

De nederzetting zal niet wakker liggen van een bouwstop. Als die zes maanden duurt zal het leven ietsje moeilijker worden, zegt Frenkel, maar Beit El zal het wel overleven, 'dat hebben we al eerder gehad'.

In Beit El worden zestig woningen afgebouwd, zegt Uri Ariël, het hoofd van de gemeenteraad. 'Vorige week nog kwam minister Naveh langs en die vertelde ons dat de regering niet akkoord zal gaan met een bouwstop.'

De komende maanden moet er begonnen worden aan de bouw van nog eens tientallen woningen. 'Een bouwstop?', lacht Ariël schamper, 'hoogstens in de media maar niet hier'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden