De oceaan zorgt voor elke golf en elke golf bereikt de kust

Ik had met de bus naar Tanger willen gaan omdat ik dan meer bagage kon meenemen. Overgewicht is in de bus goedkoper dan in het vliegtuig....

Fadoua Bouali

Maar omdat vandaag mijn eerste column geplaatst zou worden, zou het me niet lukken die op tijd in te leveren als ik met de bus zou reizen. Dus boekte ik een vlucht naar Tanger. Op Schiphol kon ik in ieder geval met korting crèmes en parfum inslaan. Zonder een vochtinbrengende crème met O2, fruitzuren, collageen en nog meer exotische wonder ingrediënten voelt mijn huid erg droog aan en dankzij deze crèmes kan ik mijn beperkte houdbaarheid als vrouw camoufleren.

Tenminste, ik heb altijd gedacht dat het hielp totdat ik laatst bij Douglas met de speciale 10-procent-kortingskaart een nieuwe voorraad camouflage-crèmes ging inslaan. Bij het afrekenen kreeg ik een paar proefgeurtjes en een proefdoos van Clarins voor de 40-plus huid.

Toen ik tegen de verkoopster opmerkte dat ik geen veertiger was zei ze: ‘O, maar u wordt bijna 40 waarschijnlijk? De 30-plus crème is op, maar eigenlijk maakt het niet uit, het is gewoon lekker om te smeren.’

Chagrijnig ging ik huiswaarts. In de bus nam ik het lijstje ‘wat heb ik nodig voor het komende jaar in Marokko?’ nog even door.

Ik moest aan de opmerking van een praktisch ingestelde arts denken, die een bijzonder vrouwinlevend vermogen heeft. Zijn tip was: genoeg maandverband inslaan voor het komende jaar.

Hij had gelijk, in het afgelegen dorp van opa is geen Always Silk met vleugeltjes te koop. In het enige winkeltje kun je alleen suiker, Sultanthee, olie, meel, mariakoekjes, magdalena cakejes, kaarsen en gasflessen kopen. O ja, ze hebben ook cocacola en sidi Ali, dat is bronwater. Toen ik aan dat maandverband dacht, stapte ik uit bij de eerste Dekamarkt die ik zag.

Eenmaal thuis kwam ik erachter dat ik mijn Douglastasje in de bus had laten liggen. Het vervelende gevoel dat ik had over die 40-plus producten verdween als sneeuw voor de zon. Zie je wel, ik voelde gewoon dat die producten niet goed voor mij waren. Ze waren zelfs niet voor mij voorbestemd! Ik hoop dat de tas bij een 40-plus mevrouw is aangekomen.

Op Schiphol kreeg ik bij het inchecken te horen dat de vlucht was overgeboekt. De grondstewardess vertelde dat de vluchtmaatschappij te veel reserveringen had gemaakt, en dat dat een probleem was omdat alle mensen echt waren komen opdagen...

Ik kreeg het voorstel mijn reservering naar de volgende dag te verplaatsen met een financiële vergoeding voor de geleden schade.

Toen ik eenmaal in het vliegtuig zat met genoeg maandverband en vochtinbrengende crèmes en we al een uur in de lucht waren, voelde ik een steek in mijn hart. Nee het was geen steek, het was meer het begin van een scheurtje.

Ik maakte me zorgen over wat ik in Nederland had achtergelaten en was bang voor wat er op me te wachten staat in Marokko. Het werd een paniekaanval en ik realiseerde me dat ik mijn doea voor mijn reis nog niet had gedaan. Je kunt voor alle handelingen die je doet een smeekbede doen. Maar ik ken ze niet uit mijn hoofd.

Het mooie aan de islam is dat je het je erg moeilijk kunt maken, maar dat er ook veel ruimte is voor moslims zoals ik, die zeg maar van alle vruchten willen genieten zonder al te veel moeite. Dus koos ik voor de makkelijkste, maar belangrijkste doea die ik ken: bismillah, in naam van de Ene. En verder niks.

Ik deed mijn ogen dicht en riep daar in de luchtruim naar mijn lievelingsdichter. Hij verscheen in zijn mooie gewaad en sprak met een zachte stem de woorden:

Bismillah,

Je bent gewend langzaam te lopen,

Je koestert wrok

Jaar in, jaar uit

Hoe kan je bescheiden zijn met zo’n zware last?

Hoe denk je ooit ergenste komen,

Als je aan alles zo vasthoudt?

Stel je open als de lucht,

Dan zal ik je een geheim vertellen:

Je bent nu evenveel water als klei, een dikke modderbrij.

Abraham leerde de stand van de zon en de maan en de sterren

en zei:

‘Nooit zal ik meer proberen voor God een gezel te zoeken.’

Je bent zo zwak.

Geef je over aan gratie.

De oceaan zorgt voor elke golf

En elke golf bereikt de kust.

Je hebt meer hulp nodig dan je beseft.

Je probeert zelfstandig te leven,

Onbewust van de krukken die je tot steun zijn.

Doe de priester na, als hij met een mes het offerdier slacht

En zeg Bismillah, in naam van de Ene

Bismillah je oude zelf

Om je werkelijke naam te ontdekken.

Plotseling werd ik wakker door de ding-dong aankondiging dat we gingen landen op het vliegveld in Tanger. Inmiddels voelde ik me weer goed.

Rumi had een pleister op mijn hart geplakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden