De NVWA is duidelijk onder de vleeslobby bezweken

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 4 oktober.

Verpakkingen van de Vegetarische Slager. Beeld anp
Verpakkingen van de Vegetarische Slager.Beeld anp

Brief van de dag: Wie weet nou niet wat vegetarisch is

Onder het mom van consumentenbescherming mogen Vegetarische Kipstuckjes niet meer zo heten. De namen van de producten van de Vegetarische Slager zouden misleidend zijn volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hiermee slaat die de plank volledig mis.

Ten eerste zijn mensen prima in staat het woord 'vegetarisch' te begrijpen. Ten tweede: als de NVWA de consument werkelijk wil beschermen zou zij er goed aan doen de namen van de vele vleesproducten die in de schappen liggen onder de loep te nemen.

Als de Vegetarische Slager het beestje bij het naampje moet noemen, waarom moet de vleesindustrie dan geen sticker met 'mishandeld, gemalen, met hormonen volgespoten dood dier, en o ja: slecht voor het milieu' op hun bakjes half-om-half plakken? Ten slotte maken namen als Visvrije Tonyn en Vegetarisch Gehackt het de consument makkelijker om hun vleesconsumptie te minderen en met alternatieven te koken, iets waar velen hulp bij willen en nodig hebben.

Het vervullen van deze maatschappelijke functie wordt moeilijker gemaakt door de NVWA, die duidelijk onder de vleeslobby bezweken is.

Eveline Boter, Amsterdam

Varkens in de stal. Beeld anp
Varkens in de stal.Beeld anp

Belastingplannen

In 'De Kwestie' van Peter de Waard maakt hij gewag van de uitgelekte belastingplannen van het kabinet in oprichting. De eerste schijf voor de Inkomstenbelasting zou volgens deze plannen 37 procent worden. Op dit moment is het percentage van de eerste schijf (tot 19.981 euro) 36,55 procent.

Dat betekent dus dat de laagste inkomens - parttimers of 0-urencontracthouders - méér belasting moeten gaan betalen: 0,45 procent. Deze groep wordt bovendien onevenredig benadeeld door de beoogde verhoging van het laagste btw-tarief voor de eerste levensbehoeften. Zij besteden aan deze eerste levensbehoeften percentagegewijs een veel groter gedeelte van hun inkomen.

Het belastingvoordeel voor de 'middenklasse' moet natuurlijk ergens van betaald worden. Maar het is wel heel treurig gesteld met een 'fantastisch gaaf' en rijk land als Nederland als dat deels door de allerlaagste inkomensgroep moet worden opgebracht!

Annelieke Wassenaar (64 jaar), Lisse

Wapens worden getoond op de jaarlijkse bijeenkomst van de National Rifle Association. Beeld epa
Wapens worden getoond op de jaarlijkse bijeenkomst van de National Rifle Association.Beeld epa

Wapenvriendelijk

De komende jaren beschikt Nederland dus over te weinig wapens en betrouwbare munitie en de bevolking heeft ze ook niet. Wie weet kunnen we ons in de lucht verdedigen - dank aan Jeanine Hennis - met 3 dozijn op verzoek van de Verenigde Staten aangeschafte, even kostbare als lawaaierige, straaljagers. Amerika heeft nu niet alleen het machtigste leger en de grootste wapenindustrie ter wereld, ook om ons te beschermen, waarvoor dank, maar er is een tegenprestatie nodig.

In de VS blijkt de burger zodanig veel wapens te hebben, dat er zelfs in het gok- en gezinsvriendelijke Las Vegas slachtoffers vallen. Ik zie een win-winsituatie: wij helpen Amerika voor een koopje, desnoods voor niks, van 17 miljoen burgerwapens af (circa 5 procent van het totaal), die via een gemoderniseerde BB aan elke Nederlandse burger worden uitgereikt ter zelfbescherming. Voldoe je toch een beetje aan de Navo-verplichtingen.

Jan Willem Coebergh, Oegstgeest

Manke vergelijking

De vergelijking die Jan Derksen trekt tussen het onafhankelijkheidsstreven van het individu en het ijveren voor zelfbestuur van een door cultuur of historie verbonden etniciteit gaat mank en zijn pleidooi getuigt van naïviteit.

Het groeiproces van baby tot volwassene en de uiteindelijke onafhankelijkheid van de persoon is vanzelfsprekend en onvermijdelijk, en bovendien ingebed in bestaande wettelijke kaders. Niet het doel, maar de weg ernaartoe kan hier slechts onderwerp van discussie zijn. Of een regio of zichzelf 'volk' noemende groepering autonoom moet worden, staat niet alleen niet bij voorbaat vast, maar is, nog afgezien van materiële belangen, vanwege de precedentwerking meestal geen populair gespreksonderwerp bij politici. Autonomie van regio's is een vorm van amputatie die het risico inhoudt van verzwakking of zelfs ondergang van de oorspronkelijke natiestaat. Daarover een dialoog aangaan is voor machthebbers politieke zelfmoord, en daarom dus vrijwel altijd uitgesloten.

Ton ten Barge, De Heurne

Beschadigde munitie

In 1969 werd ik in militaire dienst opgeleid tot munitietechnicus. We werden ingezet voor controle van de oorlogsvoorraad, zo nodig vervangen van onderdelen en het beveiligen en afvoeren van geweigerde en beschadigde munitie naar het depot voor vernietiging. Je reed zelf mee met de vrachtwagen. Afkeur was afkeur. Geen bureaucraat moest het in zijn hoofd halen daar nog aan te komen.

Maar we zien steeds vaker dat managers incompetent zijn op technisch gebied. Munitie wordt na afkeur toch voor gebruik ingezet. En ga je bijvoorbeeld granaten ook nog eens in de hitte in Afghanistan opslaan en daarna zonder controle over de halve wereld slepen, dan ben je er zeker van dat de ontstekers van een aantal van deze granaten instabiel worden en ben je gewoon misdadig bezig. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Het is wachten op de volgende catastrofe. Een voorbeeld: munitie moet je spreiden over verschillende depots. Gaat er iets mis, of is er een aanslag dan heb je nog voorraad over. We hebben nu nog één depot in Veenhuizen. Als je de functie van de krijgsmacht in één keer onderuit wil halen, dan is daar niet echt een moeilijke actie voor nodig.

Hugo Matthijssen, Beilen

Minister Jeanine Hennis van Defensie. Beeld anp
Minister Jeanine Hennis van Defensie.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden