De nummerborden in DC kunnen nog jaren mee

Wie door Washington rijdt, staat veel stil. Er is alle tijd om het nummerbord van de auto voor je te lezen....

Het is een oude strijdkreet van de kolonisten tegen het Britse koloniale bewind. In de hoofdstad protesteren ze ermee tegen een onrecht dat al twee eeuwen aanhoudt, en na de gebeurtenissen van gisteren zeker nog jaren langer: de bijna 600 duizend inwoners van Washington DC hebben geen afgevaardigden in het Congres, alleen eentje zonder stemrecht.

Ze kunnen belasting betalen en in het leger dienen wat ze willen; voor het hoogste orgaan van het land, op een heuvel midden in hun stad gelegen, tellen ze niet mee. Dat komt omdat Washington geen staat is. Het Congres heeft 220 jaar geleden een half vierkant uit Maryland gesneden, het District of Columbia, en tot federaal gebied bestempeld.

Pas in 1964 mochten de inwoners meedoen aan de presidentsverkiezingen. Tien jaar later kozen ze hun eigen burgemeester. Maar Washington wil die zetels in het Congres, en doet er alles voor.

Zo probeerde de stad zichzelf tot de staat New Columbia uit te roepen. Maar het Congres wilde de baas blijven over de hoofdstad. Bijkomend probleem is dat DC, een overwegend zwarte stad, links is. Republikeinen willen niet zomaar een zetel weggeven. Daarom had Bill Clinton dat protestnummerbord wel op zijn limousine, liet George W. Bush hem er afschroeven, en steunt Obama weer DC, zij het zonder nummerbord.

Deze week kwam Washington heel dichtbij. Democraten in het Huis van Afgevaardigden zouden woensdag een wet in stemming brengen om DC een echte zetel in het Congres te geven. In de Senaat is dat al goedgekeurd.

Maar de wapenlobby maakte zich er meester van. In het Congres kun je namelijk aan wetsontwerpen amendementen plakken die niets met de wet zelf te maken hebben. Een ‘gifpil’, wordt dat soms genoemd, en in dit geval was dat toepasselijk. Want met hun amendement maakten de wapenlobbyisten in het Congres in één klap een einde aan alle restricties op wapenbezit in DC.

Je mag in de hoofdstad, anders dan in de meeste staten, niet zomaar een wapen bezitten. Automatische geweren zijn streng verboden. In DC worden namelijk om de haverklap mensen vermoord, vooral door drugscriminelen in de arme zwarte wijken.

Maar de restricties zijn wapenvrienden een doorn in het oog. Dinsdag nog stonden ze, hun automatische geweren over de rug en geladen handwapens in hun holsters, aan de Virginiazijde van de Potomac boos te fulmineren naar de hoofdstad aan de overkant van de rivier.

Dus nu kreeg DC een duivels aanbod: eindelijk die lang begeerde zetel in het Congres, maar in ruil daarvoor onbeperkt wapenbezit in de straten van DC. Dit net nadat vier tieners in een drive by-shooting waren vermoord.

De raadsleden van DC wezen de gifpil woensdag verontwaardigd van de hand. ‘Ik denk echt dat de inwoners van DC geen respect meer voor me zullen hebben als ze horen dat ik hun veiligheid heb ingeruild voor een stem in het Congres’, zei de voorzitter.

De stemming werd afgeblazen. De beste kans in jaren is voorbij, treuren actievoerders. En nu kan het ook nog gebeuren dat de wapenlobby de restricties toch wegkrijgt, met behulp van de rechter. Dan zit de hoofdstad én zonder zetels, én zonder wapenverbod.

Die nummerborden kunnen nog jaren mee, dat scheelt wel weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.