De nukkige bui van Adriaanse is alweer snel overgedreven

Ontspannen, geestig en scherp – zoals hij zich het hele seizoen al profileert – blikt AZ-trainer Co Adriaanse vooruit op de kwartfinale tegen Villarreal, vandaag, in de kwartfinale van de UEFA Cup....

Van onze verslaggever

Op deze woensdagavond is hij dus weer de oude vertrouwde Co, die zorgeloos oogt en vol vertrouwen is over de kansen van zijn ploeg. Het beeld contrasteert hevig met de Adriaanse van twee dagen eerder, een trainer die wantrouwt en de pers als zijn natuurlijke vijand ziet.

'Er is eerst positief geschreven over AZ, met het doel de club af te serveren als het slecht gaat. Dat vermoed ik niet alleen, zo werkt een aantal journalisten gewoon', zegt hij voor de camera van de regionale omroep. De lach is verdwenen, zijn toon is cynisch, zijn houding achterdochtig. Voor even is hij de Adriaanse uit zijn Ajax-periode, die vermoedt dat mensen erop uit zijn hem onderuit te halen.

Feyenoord heeft een dag eerder met 4-2 gewonnen van AZ, dat voor het eerst in 23 competitieduels een nederlaag incasseert. Vragen over de fysieke gesteldheid van zijn ploeg kunnen hem niet bekoren. Zijn spelers ogen niet vermoeid, ze hebben verloren van een tegenstander die gewoon beter is dan AZ, zegt hij na afloop.

Een dag later is hij stellig als hij beweert dat AZ niet correct wordt bejegend in de pers. 'Er is zelfs een journalist die het woord crisis al in de mond heeft genomen. Waar heeft die man het over? Die hoort hier niet in de perskamer', zegt Adriaanse.

Maar het woord crisis is niet gevallen en van vooropgezette plannen om de ploeg onderuit te halen kan geen sprake zijn.

Misschien heeft Adriaanse zich dat aan de vooravond van de wedstrijd tegen Villarreal gerealiseerd, want het wantrouwen is verdwenen. Speels en humoristisch geeft hij antwoord op vragen. Van een gespannen sfeer in de perskamer is niets meer merkbaar. Adriaanse is weer de joviale AZ-coach die in niets lijkt op de argwanende Adriaanse van maandag. En zo is hij op zijn best.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden