De NPS, de bomen en het grote bos

Wie tegen de aangekondigde opheffing van de NPS zijn stem wil laten horen, ziet al snel door de bomen het bos niet meer....

Jean-Pierre Geelen

Journalisten en programmamakers halen hun gram op de site www. villamedia. nl, waar te midden van talloze vakbroeders (gistermiddag was de score 602) ook bekenden als Catherine Keyl, Hadassah de Boer en Wim de Bie hun ongenoegen uiten.

Zelf collecteert de getroffen omroep op de site sanatorium. omroep. nl/nps. Volgens de NPS hadden gistermiddag al zo'n zevenduizend verontwaardigde bezoekers virtueel hun handtekening gezet tegen de kabinetsplannen, waarover vanmiddag in de Tweede Kamer een spoeddebat wordt gehouden.

Het radioprogramma Stand. nl besteedde woensdag een half uur lang aandacht aan de stelling 'De NPS moet blijven', goed voor honderden reacties van deelnemers aan het forum op de website van dat programma. 'Direct na die uitzending ontvingen wij 1700 steunbetuigingen', zegt Riemke Reijners, woordvoerster van de NPS.

Allemaal goed en aardig, maar intussen voelt de redactie van NOVA zich genoodzaakt ook een eigen website van de grond te tillen. Vandaag gaat www. novamoetblijven. nl de lucht in, waarop prominenten zich scharen achter de noodkreet van de makers. Gistermiddag stroomden de steunbetuigingen binnen van uiteenlopende figuren als Bram Moszkowicz, Youp van ' t Hek, Paul de Leeuw, Wibo van de Linde, Eric Nordholt, Harry Mens en Max van der Stoel.

NOVA-redacteur Jan Eikelboom, een van de makers van de site: 'Of het al met al niet wat verwarrend wordt? Dat weet ik niet. Wij voelden dat we wat extra's moesten doen. Want ook toen de NPS in de plannen alleen nog maar werkmaatschappij zou worden, was het geen uitgemaakte zaak dat NOVA bleef bestaan. Voor ons is het dus belangrijk om behalve voor het voortbestaan van de NPS ook te strijden voor het behoud van NOVA.'

Van onduidelijker komaf is de website www. reddenps. tk. Ziet er gelikt uit, het logo van de omroep prijkt er ook keurig op, evenals foto's van NPS-programma's, maar de NPS zelf weet van niets. De makers vragen om een stem, maar nergens staat een voorlopige stand. 'Het is een actie van een bezorgde kijker', zegt Pepijn van Rijen. De jonge, startende ondernemer maakte de site naar eigen zeggen in opdracht van ene Xander, van wie hij enkel een e-mailadres zegt te hebben. Hoe dan ook: de NPS vindt het prima, de teller stond gistermiddag op 669 sympathisanten, die ondertekenden in het rotsvaste vertrouwen dat de maker de stemmen ook werkelijk aan staatssecretaris Van der Laan zal overhandigen, zoals de site belooft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden