'De NOS had een heftige avond, maar weinig reden zo trots te zijn'

NOS-verslaggever Ron Fresen tijdens een live-uitzending van de NOS over de situatie in het pand van de omroep. Beeld anp

Wij hebben een heftig uur achter de rug, kun je wel zeggen', zei Ron Fresen om 21.05 uur op NPO 1. Inmiddels had de kijker ook zijn portie verwarring te pakken. Die had het een uur lang moeten doen met een steeds onheilspellender stilte, aangewakkerd door de cryptische tekst onder het NOS-logo: 'i.v.m. omstandigheden is er op dit moment geen Journaal mogelijk'.

Omstandigheden. Het klonk een beetje als 'Vanwege het weer schijnt vandaag de zon.'

Het angstwekkende incident, een man met pistool dringt het beveiligde NOS-pand binnen, riep natuurlijk direct associaties op met 'Parijs' en hoe langer de zwijgzaamheid van televisie duurde, hoe groter de onzekerheid. Het zou interessant zijn te onderzoeken hoeveel kijkers - vlak vóór de reguliere Wie is de mol - een uur lang hebben gekeken naar stilstaand beeld. En voor informatie waren aangewezen op Twitter.

Jean-Pierre Geelen kwam vandaag terug op het standpunt dat hij in deze column verwoordt. 'Deze krantenman had onvoldoende oog voor het feit dat het onmogelijk is tv, radio, Teletekst of newsalerts te maken wanneer de gehele redactie is ontruimd.'
Lees hier zijn 'rectificatie'.

Pijnlijk

Daar werden de traditiegetrouwe 'grappen' (onder meer over Rik van de Westelaken en Wie is de mol?) steeds pijnlijker, veel twitteraars viel het te zwaar gewoon even te checken of de Vlaamse en Duitse tv-journaals inderdaad ook plat lagen, zoals werd beweerd. Maar Twitter was ook de snelste bron van informatie, tot aan de naam van de dader toe.

Voor de evaluatie, naast de discussie over de beveiliging van het Mediapark: de nieuwsorganisatie NOS bleek nu zij zelf de grootste bron van nieuws was, niet in staat via radio, Teletekst, website, of app ook maar enige verklaring te geven voor de toen nog raadselachtige 'omstandigheden'. Hoofdredacteur Gelauff had zijn personeel geboden niet te twitteren of de pers te woord te staan. Daar had hij mogelijk toen nog redenen voor, maar vreemd bleef het om het eerste nieuws op tv te moeten vernemen via een ingelaste uitzending van het concurrerende RTL Nieuws met een aangeslagen Rick Nieman, enkele honderden meters verderop op het Mediapark.

Terwijl inmiddels ook NPO2 op zwart stond, startte op NPO ineens een aankondiging van Wie is de mol? en van Jinek. Alsof er niets gebeurd was - doorlopen, mensen. Waarna het beeld weer bleef staan op het vertrouwde 'Even geduld a.u.b.'

Totdat om 21.05 uur het schip op stoom was gekomen en Fresen vanuit de Haagse studio de kijker kon bereiken. Intrigerend en beklemmend waren de beelden van de dader, een 'netjes geklede man met Noord-Afrikaans uiterlijk', en een pistool met geluiddemper. In een studio gijzelde hij een beveiliger, die bewonderenswaardig kalm wist te blijven. De jongen (man), bril, stropdas en pak, maakte een wat sullige indruk. Zijn spraak was onzeker, zijn taal onsamenhangend. Niets van een kille terrorist, eerder een gesjeesde student.

Op de beelden zei hij te zijn ingehuurd door inlichtingendiensten en dat hij 'grote wereldzaken' zou onthullen. 'Zaken die de huidige samenleving in twijfel trekken.' In een brief beweerde hij van een hackerscollectief te zijn. Geruststellende gedachte: kennelijk hebben hackers voor het inbreken in het NOS-Journaal gewoon nog ouderwetse middelen nodig als een pistool.

De beelden, tot aan de overmeestering waarbij de man zijn pistool snel liet vallen, werden eindeloos herhaald, terwijl Fresen een avond aan elkaar praatte met zijn collega's ('Hoi Marcel!'). Nieuws hadden ze nauwelijks, hun zorg was hoe laat welk programma kon beginnen. Maar gezamenlijk waren ze het erover eens: 'Dit zal wel de hele wereld overgaan.' Fresen herhaalde het meermaals. De NOS had een heftige avond, maar ook weinig reden zo trots te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden