Opinie

'De NOS had de spelletjesdoos uit de kast getrokken, en vond: het zwartepieten'

De NOS reageerde alert, met een ingelaste uitzending kort na de eerste berichten over het mislukte overleg. Dominique van der Heyde, in de Haagse studio, liet weten het zwartepieten een beetje kinderachtig spel te vinden. 'Daarin leek ze alleen te staan', schrijft tv-recensent van de Volkskrant Jean-Pierre Geelen.

Dominique van der Heyde van de NOS. Beeld null
Dominique van der Heyde van de NOS.

Gemeen spelletje van Geert Wilders: de zaak laten klappen op de dag dat Frits Wester vastzit op een rondvaartboot voor een familiereünie. Het zette RTL afgelopen zaterdag op een achterstand op de NOS die niet meer werd ingehaald. Ongelukkigste moment: Business Class (zaterdagochtend opgenomen), waarin Harry Mens zondag gewoon nog vroeg wanneer het Catshuisoverleg zou zijn afgerond.

De NOS reageerde alert, met een ingelaste uitzending kort na de eerste berichten over het mislukte overleg. Overzichtjes stonden al klaar, Sebastiaan Meijer en Dominique van der Heyde vervulden hun weekenddienst zeer naar behoren.

Spelletjesdoos
De NOS had de spelletjesdoos uit de kast getrokken, en vond: het zwartepieten. Dominique van der Heyde, in de Haagse studio, gaf het fluitsignaal: 'Je krijgt nu al het welles-nietesspel; wie krijgt de zwartepiet?'

Niet veel later was het zaterdagmiddagpresentatrice Simone Weimans die de bal nog eens opgooide, met de vraag: 'Wie is nu de schuldige? Welke partij krijgt de zwartepiet?' 'Ja,' zei Van der Heyde, 'Dat is altijd een beetje kinderachtig spel, als ik zo vrij mag zijn.'

Daarin leek ze alleen te staan. Want na de persconferentie ('doorstep', hoorde je te zeggen) van Mark en zijn oudere broer Maxime 'vroeg' NOS-verslaggever Pim van Galen: 'Het feit dat u nu al de zwartepiet richting Wilders schuift, betekent dat de campagne begonnen is, lijkt me?'

Wilders (staand aan een trapje van de Tweede Kamer) houdt niet van zwartepieten. Hij vond het 'tekenend dat het zwartepietenspel is begonnen', maar: 'Ik deel geen zwartepiet uit aan Verhagen en Rutte.' Liever speelde hij zijn zelfbedachte woordspel, met de troeven 'AOW'ers', 'bloeden in portemonnee', 'dictaat uit Brussel' en 'rug recht houden'.

De hoofdrolspelers hielden zondag rust, de secondanten namen waar. Bij Eva Jinek op zondag zat Sybrand Haersma Buma op de paarse bank. Had al die tijd aan de verkeerde tafel gespeeld, zo bleek. Het opbreken van Wilders was 'alsof je met iemand mens-erger-je-nietspeelt die als hij dreigt te verliezen het hele bord omgooit.'

Dolle boel
Een dolle boel werd het in Buitenhof, waar vijf heren hardop droomden over 'de toekomst van het populisme en de PVV'. Ze leken het einde te bedoelen. Presentator Peter van Ingen speelde het spelletje mee. Met enig dedain: 'Dat is het moderne gebeuren: iedere tweet is meteen nieuws. Je kunt je afvragen of je daar als journalist steeds maar blij mee moet zijn, maar goed. Anyway...' Hij las een kakelverse tweet van Geert Wilders voor als een vers uit de Heilige Schrift.

Wilders wilde nergens verschijnen, maar reageerde wel in 140 lettertekens op uitspraken van Stef Blok in Buitenhof, die 'grote onzin' waren.

Novum
Het was een novum in de televisiejournalistiek. Na het befaamde rechtstreekse telefoontje van Bram Moszkowicz vorig jaar in Pauw & Witteman is er nu het live intwitteren in Buitenhof. De volgende stap laat zich voorspellen: bij de eerstvolgende weigering van Wilders zal een hologram zijn verse tweets voorlezen en zit hij gewoon aan tafel.

Het Catshuisdrama bevatte een onheilspellende aankondiging: de campagnezomerspelen zijn begonnen. Het beeld is bekend: deelnemers hebben elk hun kleur, buitelen over elkaar heen, gaan op hun kop staan en wringen zich in de vreemdste standjes, van Koffietijd tot aan Lingo. Terug in de collectie Haagse televisiespelletjes: Twister.

Jean-Pierre Geelen is tv-recensent van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden