De Nipkow-jury heeft niets te mekkeren: zo ontzettend veel goeds is er op tv

Er is zo ont-zet-tend veel goeds op tv, vindt de jury van de Nipkowschijf. Wie verdient er eigenlijk geen vermelding?

Beeld de Volkskrant

En Droomland Amerika dan? En Floortje terug naar Syrië? En De Trek, van Bram Vermeulen? En de kinderserie Alleen op de wereld? Ja, de dertien tv-critici die woensdagmiddag hun schermen achterlieten voor een vrolijk gesprek over de beste televisie van het jaar hadden genoeg moois gezien. Doorgaans hebben die lui van alles te mekkeren. Nu waren de blikken alleen gericht op wat gewoon heel goed was, en nog beter.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Tot niemands verrassing behoort documentairereeks Schuldig (Human) tot de kanshebbers.

We zochten een waardige opvolger van Zondag met Lubach, de laatste winnaar van de Zilveren Nipkowschijf. De vergadering duurde vier uur, en u mag gerust weten dat de discussie over een zeker programma met Yvon Jaspers dat de top 3 niet haalde het langst duurde.

Tot niemands verrassing behoort documentairereeks Schuldig (Human) wél tot de kanshebbers. Op de makers daalde afgelopen maanden een superlatieven- en prijzenregen neer: Villamedia riep Ester Gould en Sarah Sybling uit tot Journalist van het jaar, ze wonnen een tv-beeld en een Tegel. Ook de schermkijkers prijzen de aandacht en empathie waarmee zij de complexe werkelijkheid van mensen met schulden hebben opgetild, om 'm eens rustig van alle kanten te bekijken.

Al net zo subliem gemaakt vindt de jury De Zaak Menten (Omroep Max), de dramaserie over journalist Hans Knoop, die de rijke kunsthandelaar Pieter Menten ontmaskerde als oorlogsmisdadiger. Meer van zulks, graag.

En vlak ook The Amsterdam Project (RTL 4) niet uit, waarin Beau van Erven Dorens vijf Amsterdamse daklozen zijn warme hand aanreikte, plus een boekje vol telefoonnummers van hulpverleners en een pinpas. Daarmee konden ze 10 duizend euro opnemen en vrij besteden. Hulptelevisie zoals je óók hulptelevisie kunt maken: integer, kalm aan en nu eens zonder tot-de-deur-garantie op 'en ze leefden nog lang en gelukkig'.

Zo zie je maar dat tussen alle quasi-authenticiteit die televisie uitserveert de programma's die écht-echt zijn bovendrijven. Zeg je écht-echt, dan zeg je documentairemaker Frans Bromet, die - daar waren we het ook al zo roerend over eens - de Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn nooit aflatende nieuwsgierigheid naar de drijfveren van gewone mensen verdient.

De eervolle vermelding voor Eva Jinek, opperden een paar juryleden, had voor deze gelegenheid omgedoopt kunnen worden tot 'de tot volle wasdomprijs'. We kregen Jinek op haar sprankelende en eigenzinnigste best, solo en samen met Jeroen Pauw.

En omdat het kan, op deze plek: ik deel graag een bonuspluim uit aan het volstrekt originele absurdisme van TreurTeeVee (VPRO). En aan #BOOS, het YouTube-kanaal waarmee Tim Hofman omroep BNN weer iets van het verloren brutale smoelwerk terugbezorgde. In nog geen jaar tijd heeft hij 272 duizend abonnees vergaard. Kijk en leer, publieke omroep: een jong, betrokken publiek op zijn wenken en vaste hangplek bedienen doe je zo.

Vrijdag 16 juni gaat de jury weer in beraad, om de beste uit drie besten te kiezen. Slechte verliezers verwijs ik alvast door naar #BOOS, dan komt er alsnog een partypopper aan te pas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden