De nieuwe wereldverbeteraars zijn de gewetenloze cynici

De Gutmensch bestaat al een jaar of dertig niet meer. Een nieuw slag wereldverbeteraars - rechtse gelijkhebbers - zijn nu aan de beurt.

In 1975 zou dit stukje zeer origineel zijn geweest, maar nu komt het ruim dertig jaar te laat. Want waar zitten de radicaalste wereldverbeteraars van dit moment? Eerder ter rechterzijde dan ter linker, waarbij een sociaal-economische utopie voor een nog veel grotere sociaal-culturele utopie heeft plaatsgemaakt: de egalitaire heilstaat, waar ieder hetzelfde verdient, voor de nationale, waar ieder hetzelfde denkt.

De eerste utopie vergt namelijk het per decreet veranderen van maatschappelijke structuren, en dat is al moeilijk. De tweede vergt het per decreet veranderen van het menselijk brein, en dat is onmogelijk.

Inburgeringscursussen marxistische dialectiek hebben daartoe voor inburgeringscursussen joods-christelijke cultuur plaatsgemaakt. In de plaats van de wereldrevolutie is de botsing der beschavingen gekomen. Zoals men zich indertijd beijverde een gelijkgeschakelde proletariër te zijn, zo moet men nu via een soortgelijke eenheidsmal een 'echte' Nederlander worden.

Vaak zijn het oud-linksen die zich daaraan bezondigen: als neomarxist begonnen, maar inmiddels tot neocon getransformeerd, hebben zij zich na een vorig mislukt avontuur op een volgend tot mislukken gedoemd avontuur gestort. Dat gold al voor Pim Fortuijn.

Demoniseren
Nee: Gutmenschen zijn de nieuwe wereldverbeteraars zelden - eerder gewetenloze cynici van het Martin Bosma-slag. Van een naïef positief mensbeeld hebben ze zodoende inderdaad geen last, de helft van de mensheid is volgens hen juist qualitate qua op de ondergang van de andere helft uit. Vandaar dat demoniseren hun rechtse hoofdhobby geworden is.

Door zelfkritiek worden de nieuwe rechtse gelijkhebbers evenmin geplaagd. Het zijn thans juist de linkse partijen die zich aan permanente zelfkastijding bezondigen. De VVD heeft daaraan bij gebrek aan intellectueel gewicht nooit gedaan, en juist Wilders heeft in eigen ogen altijd voor honderd procent gelijk.

Wie het niet met hem eens is, staat meteen als landverraderlijke dhimmi te boek. Denk aan zijn laatste 'felicitatietweet' aan de PvdA, waarin in de beste fascistische én communistische wereldverbeteraarstradities de grove leugen niet werd geschuwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.