De Nieuwe Wereldorde in wording, naar het model van Bush

Ad Melkert beleeft de dag van z'n leven als de Eerste Golfoorlog begint.

Den Haag, 16 januari 1991

Onderweg naar huis is de Nieuwe Wereldorde naar het model van Bush in wording. Aan het eind van de avond met fractievoorzitter Wöltgens en voorlichter Heinrichs nog even bedrukt bijeengezeten. Ter voorbereiding van een eerste reactie op de binnensijpelende berichten dat de geallieerden onder leiding van de VS ieder moment bombardementen op Irak kunnen beginnen. Ze komen enkele uren na een fractievergadering in mineurstemming die het einde vormde van een lange reeks van bijeenkomsten waarin de mogelijke vermijding van een gewapend conflict werkelijk van alle kanten is bekeken. Voor mijn generatie dringen onontkoombare vragen en dilemma's rond oorlog en vrede zich voor het eerst zo indringend op. Verantwoordelijkheid dragen en verantwoording nemen voor een actie die levens in de waagschaal stelt omdat de internationale rechtsorde in het geding is. Het valt me zwaar ondanks mijn vanaf het begin vaste overtuiging dat uiteindelijk alle middelen moeten worden ingezet om de brute annexatie van Koeweit ongedaan te maken.

In de auto overdenk ik de discussies van de afgelopen maanden. Meer dan in andere partijen is ruimte gevraagd en geboden om verschillende weging van de emotionele en rationele argumenten naar buiten te laten komen.

Terug thuis is het 17 januari. CNN brengt de onvergetelijke beelden van de spuwende vuurballen boven de onzichtbare menigten in de schuilkelders van Bagdad.

Ad Melkert (1956), PvdA-politicus. Uit De dag van m'n leven. AKO, 1993.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden