PoëzieNieuwe stemmen poëzie

De nieuwe stemmen in de poëzie van 2019

De nieuwe stemmen van 2019 waren die van jonge, onbevreesde vrouwen.

Arjan Peters
null Beeld Getty / bewerking Studio V
Beeld Getty / bewerking Studio V

Menno Wigman kon klagen over De Wereld Draait Door als het tv-programma dat hem nooit eens wilde uitnodigen. Maar zie, in het jaar na zijn ontijdige dood werden de Verzamelde gedichten daar herhaaldelijk de lucht in gestoken, en nu dreigt Wigman postuum een beroemdheid te worden. Als zijn verzen zo een nieuw publiek bereiken, is dat toch nog ergens goed voor.

Voorts was 2019 het jaar waarin Pieter Boskma zijn lyriek verder uitbouwde, Ellen Deckwitz liet zien dat een oorlog tot in de derde generatie kan doorwerken, Erik Jan Harmens nóg verder uitgebeend ging schrijven, Nachoem Wijnberg zich onorthodox als altijd over het voetbalveld boog, Hagar Peeters een zomernacht bezong in 7 pagina’s, en Ilse Starkenburg stierf.

Op de Nacht van de Poëzie in Utrecht was goed te zien hoe het er nu in ons land voorstaat: de nieuwe stemmen zijn die van jonge vrouwen die zonder schuchterheid schrijven over liefde, herinneringen en het soms ingewikkelde heden: Rosa Schogt, Iduna Paalman en Asha Karami presenteerden zich alle drie nadrukkelijk als potentiële opvolgers van Roberta Petzoldt, die dit jaar de Buddingh’-prijs voor debutanten won.

Als vertrouwenwekkende bakens waren er dit jaar de gebundelde grollen van Lévi Weemoedt, en de bloemlezing Tussentijd met een keuze uit 50 jaar liedteksten van Jan Boerstoel, die in ‘Een mooie avond’ een vrouw liet terugblikken op haar geliefde die er vandoor is gegaan: ‘In het begin leek zo veel toekomst nog te geef/ en voor de rest gingen wij voortaan samen zorgen/ tot ons de dood… Nou kijk, ik leef nog steeds, ik leef…/ Een mooie avond om de cavia te worgen.’

En wat een feestelijke jaarafsluiting is de verschijning van Vormen van gekte, de nieuwe bundel van Judith Herzberg (85), die in ‘Juist’ weinig woorden nodig heeft: ‘Het geen/ vuist willen/ maken/ vereent.’ En zo is het.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden