De nieuwe secretaris-generaal van de CDU wordt gezien als mini-Merkel: rustig, precies en hard

Annegret Kramp-Karrenbauer is met 99 procent van de stemmen gekozen tot nieuwe secretaris-generaal van de Duitse regeringspartij CDU. Ze wordt getipt als toekomstig Bondskanselier.

Sterre Lindhout
Annegret Kramp-Karrenbauer Beeld Berto Martinez
Annegret Kramp-KarrenbauerBeeld Berto Martinez

1. Ze wordt gezien als een mini-Merkel

De 55-jarige secretaris-generaal van het CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, is net als haar partijgenoot en bondskanselier Angela Merkel rustig, precies, analytisch sterk en bereid tot compromissen. Maar ze kan ook net zo hard zijn. Nog een overeenkomst is Kramp-Karrenbauers desinteresse in uiterlijkheden. Aan haar lijf geen polonaise, behalve op carnaval dan, maar daarover later meer. Haar meest gangbare bijnaam is overigens 'AKK', door haarzelf bedacht om het struikelgevaar van haar naam te beperken.

2. Ze wist Martin Schulz de pas af te snijden

Dat ze ambitieus is, weten CDU'ers al sinds 1984, toen Kramp-Karrenbauer zitting nam in de gemeenteraad van haar geboorteplaats Püttlingen. Ze groeide door tot minister-president van het deelstaatje Saarland, maar dreigde die positie een jaar geleden te verliezen aan de sociaal-democratische SPD. Toen bleek 'AKK' een behoorlijk koele kikker te zijn. Ze schroefde haar campagne op en versloeg de SPD ruim: 40 procent, tegenover 29 procent. Daarna begon voor SPD-leider Martin Schulz de lange weg naar beneden. Ze had het 'Schulz-effect' gestopt.

3. Ook vanuit het ziekenhuis bleef ze mee onderhandelen

Op weg naar Berlijn voor een van de laatste onderhandelingsdagen, werd de auto van 'AKK' 's morgens om kwart over vier geschampt door een vrachtwagen en in de berm geslingerd. De politica werd met nekpijn en klachten over misselijkheid naar een ziekenhuis afgevoerd, waar ze een nacht moest blijven. Het voelde, zei ze later, 'als het missen van een WK-finale'. Volgens medeonderhandelaars bleef ze via WhatsApp meediscussiëren.

4. Ze ging als schoonmaakster naar het carnaval

Geef haar een ruitjesschort en een zwabber en ze krijgt een zaal plat als 'Putzfrau Gretl' met bijpassend Saarlands dialect en de nodige zelfspot. Thuis, nog steeds in Püttlingen, is het haar man Helmut die de zwabber hanteert. Nadat ze op haar 22ste was getrouwd, kreeg Kramp-Karrenbauer in rap tempo drie kinderen, die ze overliet aan de zorgen van haar man. Hij zag af van zijn baan als mijnbouwingenieur om de politieke carrière van zijn vrouw te faciliteren.

Bondskanselier Angela Merkel met Annegret Kramp-Karrenbauer. Beeld afp
Bondskanselier Angela Merkel met Annegret Kramp-Karrenbauer.Beeld afp

5. Is ze de kanselier van de toekomst?

Dat ze het minister-presidentschap van Saarland opgeeft voor de administratieve leiding over de CDU, strikt genomen een stap achteruit op de carrièreladder, was haar eigen idee. Wellicht wil ze zichzelf, net als Merkel dat ooit deed, vanuit deze positie in stelling brengen als toekomstig kanselier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden