De nieuwe progressieve chic in Amerika: je praat wel óver Trump, maar slechts impliciet

De Amerikaanse oud-president Barack Obama was als eerste te gast bij de nieuwe Netflix-talkshow van David Letterman, My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman.

Barack Obama en David Letterman achter de schermen.

Natuurlijk werd de grote roze olifant met het slechte blonde kapsel niet bij naam genoemd. Dat is de nieuwe progressieve chic in Amerika: je praat wel óver Trump, maar slechts impliciet. Zo deed Meryl Streep het vorig jaar bij de Golden Globes, zo deed Oprah Winfrey het dit jaar bij de Golden Globes en zo deed ook Barack Obama het bij David Letterman, in de eerste aflevering van diens nieuwe zesdelige Netflix-talkshow My Next Guest Needs No Introduction.

Obama, die er ontspannen bij zat in een maatpak zonder das, had ongetwijfeld afgedwongen niet over zijn opvolger te hoeven praten. Als running gag bleef Letterman reageren op intelligente antwoorden met opmerkingen als: 'En daarom ben ik zo blij dat u nog steeds president bent.'

Publieke rentree

Sinds Letterman twee jaar geleden zijn dagelijkse latenight-talkshow vaarwel zei, groeide hij een grote grijze 'achievement beard' en liet hij zich sporadisch in het openbaar zien. Het begin van het interview was dan ook voor beiden een publieke rentree, met een flink aantal daaraan gerelateerde grapjes heen en weer.

'We stopten allebei met een baan die we al lang hadden', zei Letterman.

'Ja, maar ík werd niet ontslagen', antwoordde Obama snel.

Barack Obama groet David Letterman - met 'achievement beard' - tijdens een publiek optreden begin dit jaar. Beeld epa

Het cliché is, zei Obama even later, dat voormalige presidenten eenzaam thuis zitten en wachten op een belletje. Letterman: 'Nu omschrijf je mijn leven.'

Zo werd het uur durende interview, zoals verwacht, vooral een oefening in charme en gevatheid. Kritische vragen - over IS, drone-oorlogsvoering of Obama-care, om maar wat te noemen - bleven achterwege. Obama oreerde vrijuit over het probleem van filterbubbels, hoe zijn moeder hem normen en waarden heeft meegegeven, zijn stichting en het vaderschap.

Obama vertelde een aardige anekdote over hoe hij onhandig een bureaulamp in elkaar zette toen zijn dochter Malia op kamers ging. En hij legde het geheim uit van geslaagde 'Dad dancing'. 'Stay in the pocket', zei hij, waarmee hij bedoelde: doe geen gekke dansmoves, hou het bij wat je kan.

T-woord

Het interview werd een paar keer onderbroken door een item waarin Letterman met congreslid John Lewis over de brug bij Selma, Alabama liep, dezelfde brug waarover Lewis de beroemde protestmars liep op 7 maart 1965, bekend als Bloody Sunday. 'A major setback' voor burgerrechten noemde Lewis de huidige regering, wederom zonder het T-woord te gebruiken.

Obama legde nog maar eens uit dat racisme niet gebaseerd is op werkelijke verschillen tussen rassen, maar dat 'sociale constructies' die verschillen wel in standhouden. Tot voor kort zou dat een open deur van jewelste zijn, maar tegenwoordig begint het normaal te worden dat politici (die het tevens niet waard zijn om bij naam genoemd te worden) zeggen dat er IQ-verschillen bestaan tussen rassen.

Op het slot draaide Obama toch nog even de rollen om. 'Denk je weleens bij jezelf', vroeg hij Letterman, 'tjonge, wat heb ik een mazzel gehad?' Letterman, in een zeldzaam ernstig moment, zei dat deze kwestie hem de laatste tijd veel bezighield. In april 1965, toen de tweede protestmars over de brug bij Selma plaatsvond, was hij tot zijn schaamte met een groep vrienden op de Bahama's een week lang 'shitfaced'. 'Ik heb ongelooflijk veel mazzel gehad in mijn leven.'

My Next Guest Needs No Introduction is te zien op Netflix

Barack Obama was in 2015 ook te gast bij David Letterman, destijds bij de Late Show. Beeld reuters

Dit is wat we eerder schreven over talkshow-icoon David Letterman en Netflix

David Letterman nam in 2015 afscheid van The Late Show. Het onmiskenbare succes van de jonge, lenige generatie latenight-presentatoren was hem de reden om er de brui aan te geven. 'Ik kan niet wat Jimmy Fallon kan'.

De nieuwe show van Letterman is te zien op streamingdienst Netflix. Is het tv-abonnement nu definitief op z'n retour?

Netflix heeft vriend en vijand verrast met een veel grotere aanwas van nieuwe abonnees dan verwacht. Wat is het geheim?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden