De nieuwe president van Ecuador wil zijn volk weer aan het lachen krijgen

Ecuador heeft een nieuwe president die zijn volk democratie belooft en vindt dat er meer moet worden gelachen. Met hem haalt Julian Assange adem.

Lenín Voltaire Moreno viert zijn zege op zondagavond. Beeld afp
Lenín Voltaire Moreno viert zijn zege op zondagavond.Beeld afp

De nieuwe president van Ecuador zit in een rolstoel en roept het volk op meer te lachen. De 64-jarige Lenín Voltaire Moreno zal zijn gevoel voor humor de komende weken nodig hebben. Zijn tegenkandidaat is niet van plan zich neer te leggen bij de verkiezingsuitslag en eist een hertelling.

De linkse Moreno nam het zondag op tegen de rechts-conservatieve bankier Guillermo Lasso. Met 99 procent van de stemmen geteld, kwam Moreno uit op 51,2 procent van de stemmen. Lasso beweert dat er sprake is van fraude en riep zijn aanhangers op tot protest. Die gaven daar zondag gehoor aan en togen naar het kantoor van het Nationale Kiescentrum waar ze slaags raakten met de politie.

Internationale waarnemers hebben vooralsnog geen fraude vastgesteld en Moreno vierde zondagavond zijn overwinning. 'We zullen het proces voortzetten', zei hij in een speech, refererend aan het beleid van zijn voorganger Rafael Correa. 'Het proces dat het leven in Ecuador heeft veranderd, met name dat van de armen.' Correa voert sinds 2007 een linkse koers met uitgebreide sociale programma's en een protectionistisch economisch beleid.

Lasso pleitte voor privatiseringen en bezuinigingen op de overheidsuitgaven. De bankier waarschuwde dat winst van Moreno de crisis in het land zou verergeren. Ecuador is hard geraakt door de gedaalde olieprijzen. De economie is vorig jaar met 1,7 procent gekrompen; voor dit jaar zien de vooruitzichten er nog slechter uit.

Moreno is geboren in een dorpje in de Amazone. Zijn ouders, beiden leraar, vernoemden hun zoon naar de Russische leider Vladimir Lenin en de Franse denker Voltaire. Ze wilden zo 'de burgerrechten en het respect voor vrijheid combineren', aldus Moreno's vader in de Spaanse krant El Mundo. Moreno studeerde beleidswetenschappen en werd ondernemer in de toeristenbranche.

Zijn leven veranderde radicaal in januari 1998. Moreno zat in de auto te wachten tot zijn vrouw klaar was bij de bakker, toen twee mannen een pistool op hem richtten. Hij gaf hen zijn portemonnee en de sleutels van de auto, maar dat mocht niet baten: ze schoten hem neer. De kogel ging dwars door zijn ruggengraat en Moreno raakte tot aan zijn middel verlamd.

V.l.n.r. voormalig president Rafael Correa, de nieuwe president Lenin Voltaire Moreno(in het midden) met zijn vrouw Rocio Gonzalez. Beeld afp
V.l.n.r. voormalig president Rafael Correa, de nieuwe president Lenin Voltaire Moreno(in het midden) met zijn vrouw Rocio Gonzalez.Beeld afp

Tijdens zijn lange en pijnlijke herstelperiode vond Moreno verlichting in lachtherapie. Hij schreef er boeken over. Als vice-president van Correa lanceerde hij de campagne 'Lach Ecuador, we zijn aardige mensen.'

Maar hij verwierf vooral bekendheid door zijn inspanningen voor gehandicapten. Tijdens zijn zes jaar als vice-president (2007-2013) zorgde hij voor een uitkering voor Ecuadorianen die een gehandicapt familielid verzorgen. Daarnaast creëerde hij een kredietprogramma van 15 miljoen euro om gehandicapte ondernemers van leningen te voorzien. In 2013 ging hij in Genève aan de slag als speciale VN-gezant voor gehandicapten.

Moreno belooft op een andere manier politiek te bedrijven dan de autoritaire Correa, die de afgelopen jaren media en kritische NGO's de mond heeft gesnoerd. Moreno staat meer open voor dialoog, kan beter tegen kritiek en belooft zijn oor ook te luisteren te leggen bij de bijna 50 procent van de bevolking die verandering wil.

Ook Wikileaks-oprichter Julian Assange viert Moreno's overwinning. Assange heeft sinds 2012 asiel op de ambassade in Londen, en Lasso had aangekondigd dat hij Asange binnen dertig dagen buiten zou zetten als hij de verkiezingen zou winnen. 'Ik nodig Lasso uit binnen dertig dagen te vertrekken uit Ecuador', reageerde Assange zondagavond op Twitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden