dagkoersenuw politieke nieuwsbrief

De nieuwe politieke kwestie: met z'n hoevelen willen we zijn?

TEGEN DE LAMP
Peter Zevenbergen

Klaas Dijkhoff (VVD) en Sybrand van Haersma Buma (CDA).  Beeld ANP
Klaas Dijkhoff (VVD) en Sybrand van Haersma Buma (CDA).Beeld ANP

Goedemiddag,

Beloofde de Belgische premier ons daar nu een referendum over de zomertijd? Premier Rutte meent van niet.

Intussen willen twee regeringspartijen van het kabinet weten op hoeveel Nederlanders het rekent in 2060.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief voortaan per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

null Beeld

GESPREK VAN DE DAG
De prognose

Het is een merkwaardig fenomeen in de landspolitiek: jarenlang kunnen onderwerpen volmaakt onzichtbaar onder de Haagse radar blijven, en dan opeens, als bij toverslag, heeft iedereen er de mond van vol. Vraag maar aan Paul Gerbrands, die met zijn Club van 10 miljoen nu al bijna een kwarteeuw aandacht vraagt voor de drukte in het land. Nooit kreeg hij een voet aan de grond op het Binnenhof, altijd moest hij zich verweren tegen het verwijt dat hij er stiekem een anti-immigrantenagenda op nahield. Die verdenking maakte het gespreksonderwerp besmet op het Binnenhof. Althans in de afgelopen dertig jaar, want in 1979 verklaarde koningin Juliana (op gezag van het kabinet Den Uyl) nog wel gewoon in de Troonrede dat het land vol was, 'ten dele overvol'.

Terwijl Gerbrands' stelling toch vooral is dat het op drie na dichtstbevolkte land ter wereld zich misschien achter de oren moet krabben nu er volgens sommige prognoses in de komende veertig jaar nog 2,5 miljoen mensen bij komen.

Maar zie daar: de Algemene Politieke Beschouwingen van 2018 gaan de geschiedenis in als het moment waarop de ban werd gebroken. Vlak voor de zomer was er de oproep van publicist Paul Scheffer aan het kabinet om beleid te maken op basis van de bevolkingsprognose: hoeveel inwoners zijn gewenst? Gaan we uit van 16 of van 20 miljoen Nederlanders in 2060? En wat betekent de uitkomst van die keuze voor de inrichting van het onderwijs, de gezondheidszorg, de volkshuisvesting, de snelwegen, het openbaar vervoer en de sociale zekerheid?

Liefst twee regeringspartijen, VVD en CDA, pakken nu opeens die handschoen op. Zij vroegen het kabinet woensdag om een visie. In de woorden van CDA-leider Buma: 'Ik wil het kabinet vragen om hier serieus mee om te gaan. Zodat onze kinderen later niet terugkijken en dan denken: joh, 16 of 20 miljoen mensen op dit hele kleine stukje aarde, dat maakt nogal uit; hadden ze daar niet even over na kunnen denken?'

Premier Rutte zal vrijdag zijn antwoord geven.

VRAAG VAN DE DAG
Hoe laat is het hier? (III)

In misschien wel de gevoeligste kwestie waarover het kabinet op korte termijn moet beslissen, kwam vandaag enige voortgang: binnen de Benelux mogen volgend jaar geen verschillende tijdzones ontstaan. Daarover zijn de premiers Mark Rutte, Charles Michel en Xavier Bettel het 'in principe' eens geworden in een gezamenlijk beraad in de marge van de EU-top in Salzburg.

Net als als hun Europese ambtgenoten moeten de premiers zich beraden nu de Europese Commissie heeft besloten dat na maart 2019 de klok niet meer wordt verzet. Landen moeten kiezen: winter- of zomertijd, het hele jaar door. Maar helemaal vrij is die keuze niet, want de commissie wil geen lappendeken van tijdzones door Europa. Buurlanden dienen rekening te houden met elkaar.

Nu moet de Benelux dus alleen nog kiezen welke tijd het wordt. Pikant detail: de Belgische premier Michel (zelf voorstander van de zomertijd) liet weten dat er eerst een 'vorm van burgerraadpleging' komt onder de inwoners van de Benelux. In België is waarschijnlijk niet goed doorkomen hoe gevoelig het thema 'volksraadpleging' binnen de Nederlandse regeringscoalitie ligt.

Premier Rutte haastte zich dan ook om te laten weten dat zoiets toch echt niet de bedoeling is. De raadpleging zal in Nederland plaatsvinden 'via focusgroepen en belangengroeperingen'.

Op welke tijd Rutte zelf uit is, weigerde hij vorige week op zijn persconferentie te zeggen.

Premier Rutte en de Belgische premier Michiel vandaag in Salzburg.  Beeld BELGA
Premier Rutte en de Belgische premier Michiel vandaag in Salzburg.Beeld BELGA

Hij krijgt al twaalf jaar wachtgeld, en heeft nog drie jaar te gaan. Maar, zegt Peter Zevenbergen, sinds vorige week de nieuwe landelijk voorzitter van de SGP: als het aan mij lag, kreeg ik niets. Zevenbergens aanstelling ligt onder de loep sinds bekend werd dat hij sinds 2006 wachtgeld opstrijkt – ondanks een moreel appèl van de gemeente Alblasserdam, waar hij lang wethouder was, om van het geld af te zien.

Zevenbergen was van 1994 tot 2006 wethouder in de Zuid-Hollandse gemeente. Omdat hij langer dan tien jaar in dienst was geweest én de leeftijd van 50 jaar had bereikt, kwam hij in aanmerking voor een goudgerande wachtgeldregeling. Bovenop zijn salaris als onderwijsdirecteur krijgt Zevenbergen zo 1450 euro netto per maand gestort. Tot aan zijn pensioen. De verdediging van Zevenbergen: hij wilde de regeling wel opzeggen, maar dat bleek onmogelijk.

Voor de zekerheid stelt de partijvoorzitter het partijbestuur voor om een onafhankelijke externe deskundige opdracht te geven om te onderzoeken of hij al dan niet terecht gebruikmaakt van de regeling.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar: haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag automatisch per e-mail ontvangen? Regel het eenvoudig hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden