De nieuwe poldercorruptie

We willen het niet weten, maar Nederland raakt langzaamaan ten prooi aan een verschijnsel dat Nederlanders zélf bij voorkeur met Italië associë­ren: corruptie.

Niet alleen heeft indertijd de onroerendgoedmaffia getracht de LPF, en daarmee de politiek, op te kopen. De rest van de samenle­ving wordt eveneens steeds vaker door dit virus aangetast.

Neem het einde van ABN-AMRO: je voert als directeur jaren lang matig beleid, verpatst 'De Bank' en vangt 20 miljoen. Daarvoor past maar één woord: pervers. Rijkman Groenink was hier in feite met optieregelingen omgekocht om niet het langetermijn­belang van de bank als institutie, maar het kortetermijnbelang van de aandeelhouders centraal te stellen.

Niet minder onthullend was het jongste bericht in de Volkskrant: een kwart van de hoogleraren wordt inmiddels gesponsord, veelal door het bedrijfsle­ven. De Wageningse hoogleraar zuivel­kunde Toon van Hooijd­onk blijkt direc­teur van Campina en heeft zijn oratie voor melkreclame mis­bruikt.

Of neem een zekere G.Cerfontaine, opperste bewindvoerder van een groot asfaltplateau in het Westen des lands. Sinds twee jaar aangesteld aan de Univer­siteit Utrecht, op de leerstoel corporate governance. Daarvoor is hij niet uitgezocht vanwege enige relevante wetenschappelij­ke vooropleiding, maar vanwege de 'praktijkervaring' in het bedrijf dat hij intussen gewoon blijft leiden. Dat is dus een verkapte hoogleraar Schipholpropagan­da.

Het professoraat is te koop, omdat dit de universiteit, die door de over­heid uit misplaatste zuinigheid gedwongen wordt als bedrijf te functioneren, geld bespaart. En aan de betalende onderneming geeft het de mogelijkheid de eigen bedrijfsbelangen een status van wetenschappelijkheid te verle­nen, en de directeur met een mooie titel te belonen.

In Amerika is het intussen gangbaar dat de kranten bij een opzienba­rende 'wetenschappelijke' ontdekking vermelden, wie het 'onderzoek' heeft gefinancierd. Zodat iedereen weet: de door farmaciehoogleraar Z van bedrijf Y aangeprezen wonderpil Z is gewoon een eigen fabricaat, waaraan de hoogleraar zelf verdient. Dat verdient ook bij ons navolging, teneinde de Hooijdonks en Cerfontaines als academische simu­lanten te ontmas­keren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden