De nieuwe oogst van 29 oktober

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van de Troje Trilogie (4,5 uur!) tot de comeback van Theo Nijland.

Karin VeraartStefan KuiperFrits van der WaaPatrick van den HanenbergBerend Jan Bockting en Hein Janssen
null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

1 Theater (****)

Troje Trilogie van Koos Terpstra door Toneelschuur Producties Haarlem, regie Paul Knieriem.

Twintig jaar geleden was het een sensatie in het Nederlandse theater: Troje Trilogie van Koos Terpstra. Een voorstelling van vierenhalf uur waarin de Trojaans oorlog op heldere en diepmenselijke wijze wordt verteld en verbeeld. Het heeft dus even geduurd, maar de voorstelling wordt nu opnieuw gespeeld, met fantastische acteurs.

null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

2 Opera (****)

Der fliegende Holländer, van Wagner, door Opera Vlaanderen o.l.v. Tatjana Gürbaca en Cornelius Meister. Antwerpen (29 oktober, 2, 4 november); Gent (15, 18, 20, 22 november).

Rauwe zielenroerselen en gepeperde maatschappijkritiek voeren de boventoon in deze nogal uitgeklede, maar fraai gechoreografeerde versie van Wagners Der Fliegende Holländer bij Opera Vlaanderen. De vormgeving van de Duitse regisseuse Tatjana Gürbaca is emotioneel indringend. Het drama over de verdoemde kapitein gedijt bij een vlammend orkest en stevige maar nergens gezwollen strotten, voorop die van de sopraan Liene Kinca en de bas Iain Paterson.

3 Theater (****)

De nazi en de kapper, door Beer muziektheaterproducties. Tournee, t/m 15 januari.

De Duits-joodse schrijver Edgar Hilsenrath publiceerde in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn aangrijpende romangroteske De nazi en de kapper. Het verhaal over een Duitse kampbeul die de identiteit van zijn Joodse jeugdvriend steelt om een kapsalon in Israël te gaan runnen, is nu gevat in een mooie toneelversie. Helmert Woudenberg bewerkte het boek, René van 't Hof en René Groothof nemen de rollen op zich, en het is een waar genot om deze twee te zien spelen. Ondanks het zware thema wordt het nooit zwart of eenduidig, ook dankzij de heldere regie van Aike Dirkzwager.

4 Film (****)

La fille inconnue, regie Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Wie bekend is met de films van de Dardennes (L'enfant) zal zich door La fille inconnue niet laten verrassen, maar binnen hun persoonlijk afgebakende kader van rechtlijnig, uitgebeend realisme blijven de broers voorlopig onovertroffen. Hun tiende film gaat over een arts (een ingetogen spelende Adèle Haenel) die het anonieme vermoorde meisje dat tevergeefs bij haar aanbelde een naam poogt te geven.

5 Beeldende kunst (*****)

Caesar van Everdingen, Stedelijk Museum Alkmaar, t/m 22 januari.

Loepzuiver zijn de voorstellingen van de 17de-eeuwse Alkmaarse schilder, aaibaar zijn stoffen, zijn figuren zijn memorabel, zijn naakten hoogst aantrekkelijk. Een nagenoeg complete en voorbeeldig ingerichte tentoonstelling is nu te zien in het Stedelijk Museum in Alkmaar.

6 Theater (*****)

Desalniettemin door Theo Nijland. Tournee t/m 29 januari.

Dat een levensbedreigende ziekte voor een cabaretier niet onoverkomelijk hoeft te zijn, weten we inmiddels door de ervaringen van Hans Sibbel, Jochem Myjer en Youp van 't Hek. De comeback van Theo Nijland na zijn gescheurde aorta is artistiek gezien misschien wel het grootste wonder. Vol zelfspot en ironie bezingt Nijland zijn lot van de afgelopen periode, en laat zijn nieuwe levenservaringen ook subtiel in andere liedjes doordruppelen. De pianolijn wijkt meer dan in vroeger werk af van de parlando/zanglijn, samen vormen ze een verpletterend geheel.

Theo Nijland. Beeld anp
Theo Nijland.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden